Neem contact op

Hoge rugpijn

Hoge rugpijn kan zeer vervelend zijn en kan leiden tot verschillende klachten, zoals hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en bewegingsbeperking. Hier leest u meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van hoge rugklachten.

Wat is hoge rugpijn?

Bij hoge rugpijn ervaart u klachten aan de bovenrug. Meestal wordt de rugpijn gevoeld tussen de schouderbladen. Het kan ook voelbaar zijn onder de nek of op de hoogte van de ribbenkast. De pijn die u ervaart bij hoge rugklachten kan uitstralen naar de armen, borst, schouder of nek. Dit kan leiden tot onder andere hoofdpijn, bewegingsbeperking, ademhalingsproblemen en pijn tussen de schouderbladen.

Oorzaken van hoge rugklachten

Meestal ontstaat hoge rugpijn geleidelijk. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot deze pijn. Zo kan een verkeerde werkhouding tot deze klachten leiden. Denk hierbij aan verkeerd zitten, maar ook bijvoorbeeld wanneer u veel boven het hoofd werkt. Daarnaast kan de pijn ook ontstaan wanneer u de armen eenzijdig gebruikt, zoals tijdens het strijken.

De symptomen van hoge rugpijn

Hoge rugklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. De pijn die u ervaart kan constant zijn, maar kan ook alleen optreden tijdens het uitvoeren van een activiteit. Een aantal symptomen die veel voorkomen worden hieronder beschreven:

  • Hoofdpijn / Migraine
  • Ademhalingsproblemen
  • Stijfheid
  • Schietende of scherpe pijn
  • Kloppend gevoel
  • Pijn in de nek
  • Pijn in de schouderbladen
  • Behandeling voor hoge rugpijn

Als u hoge rugklachten ervaart, kunt u bij onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op uw houding en uw dagelijkse activiteiten. Dit kan veel klachten verminderen. Indien de pijn aanhoudt, kunt u bij ons terecht voor manuele therapie. Dit helpt u bij het beter functioneren van de gewrichten en het helpt u uw bewegingen en houding te verbeteren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het behandelen van uw rugpijn of voor meer informatie.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

Gescheurde meniscus

Een gescheurde meniscus kan ontstaan door een knieverdraaiing of een diepe hurkbeweging. In de meeste gevallen gebeurt dit tijdens het sporten.
Lees meer
gebroken pols

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.
Lees meer