Geriatrische Fysiotherapie

Geriatrische fysiotherapie is een speciale manier van fysiotherapie dat zich richt op het behandelen van klachten bij ouderen. Onze specialisten helpen u graag bij het behandelen van geriatrie. Neem eens contact met ons op of lees verder en kom alles te weten over geriatrische fysiotherapie.

Wat is geriatrische fysiotherapie?

Geriatrie is de ziekteleer van de oudere mens. Mensen die ouder worden en minder goed kunnen bewegen, kunnen hierdoor klachten ervaren of belemmerd worden in hun dagelijks leven. Zij kunnen dan kiezen voor een behandeling door een van onze geriatrie fysiotherapeuten.

De rol van de geriatriefysiotherapeut

De geriatriefysiotherapeut is een expert in het helpen van oudere mensen met lichamelijke problemen. Samen met de patiënt zoekt de therapeut naar manieren om de beweging van het lichaam te verbeteren en te behouden. Na een goede kennismaking en onderzoek maakt de therapeut een speciaal behandelplan.

Naast het uitvoeren van behandelingen speelt de geriatriefysiotherapeut ook een adviserende en begeleidende rol voor gezinsleden en eventuele mantelzorgers van de patiënt. Op deze manier wordt iedereen in de directe omgeving van de patiënt op de hoogte gehouden van het ziektebeeld, de toegepaste behandeling, de voortgang en ontwikkelingen.

Wie heeft geriatriefysiotherapie nodig?

Mensen die geriatriefysiotherapie nodig hebben, zijn vaak ouderen met meerdere gezondheidsproblemen. Dit kunnen onder andere zijn:

 • Risico op vallen
 • Dementie
 • Beroerte (hersenbloeding en/of -infarct)
 • Incontinentie
 • Hartfalen
 • Parkinson
 • Depressie
 • COPD
 • Verwarring
 • Kwetsbaarheid

Diagnose van geriatrie

Oud zijn is niet altijd aan leeftijd gebonden. Om te bepalen of de geriatrie op iemand van toepassing is zijn er 4 criteria:

 • Gelijktijdig voorkomen van meerdere aandoeningen
 • Aanwezigheid van specifieke ouderdomsziekten, zoals Parkinson
 • Ongewone wijze van emoties uiten
 • Verlies van zelfstandigheid en zelfredzaamheid

Van deze criteria moeten er minimaal 2 aanwezig zijn om van een geriatrische situatie te kunnen spreken. Vaak ontstaan er complexe situaties, omdat behandelingen plaatsvinden op lichamelijk, functioneel, maatschappelijk, psychisch en communicatief gebied.

Wordt geriatriefysiotherapie vergoed?

Geriatriefysiotherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet standaard betaald door de basisverzekering. Of je vergoeding krijgt, hangt af van je fysiotherapiedekking. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Geriatrie behandeling

Behandelingen van geriatrische patiënten vinden natuurlijk vaak plaats in het verzorgings- of verpleeghuis. Onze praktijk is gevestigd in het gebouw van Swaensborch en bevindt zich dus vlak bij degenen die hulp nodig hebben. Maar ook in de thuissituatie kunnen problemen worden aangepakt of voorkomen door tijdig hulp in te roepen. U kunt daarvoor altijd met contact met ons opnemen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Brochure download

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook
Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer
Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer
Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer
Revalidatie na rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie start al in het ziekenhuis. Er zal een fysiotherapeut bij u langs komen om advies te geven over houding en bewegingen. Ook zal er

Lees meer