Neem contact op

Kinderfysiotherapie 

Kinderfysiotherapie kan uw kind helpen op diverse gebieden zoals motorische ontwikkeling, krachtversterking, pijnbehandeling, klachtvermindering en herstel na een trauma. Liesbeth Schouten is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Dit kan individueel of in groepsverband.

kinderfysio

Wat is kinderfysiotherapie?

Fysiotherapie bij kinderen is gericht op het motorisch functioneren van kinderen. De fysiotherapeut kijkt bij kinderen van 0-18 jaar naar de motorische ontwikkeling en eventuele afwijkingen of vertragingen daarvan. De kinderfysiotherapeut zal aan de hand van een onderzoek een behandelplan opstellen. Daaruit volgt een behandeling van verschillende therapie sessies. De meest voorkomende indicaties waarvoor kinderen bij de fysiotherapeut terecht kunnen:

 • Voorkeurshouding en afplatting van het hoofdje
 • Plagiocephalometrie
 • Huilbaby’s of onrust
 • Overgewicht, kinder GLI
 • Vragen rondom zindelijkheid
 • Vragen bij slaapproblemen of stress
 • Sportblessures
 • Vertraging in de motorische ontwikkeling;
 • Onhandigheid bij gym of sport
 • Moeite met lopen, rennen, hinkelen, springen, klimmen, evenwicht, huppelen
 • Moeite met de fijne motoriek zoals knippen, knutselen, kleuren, schrijven
 • Motorische schrijfproblemen;
 • Schrijfproblemen, verkeerde pengreep, tempo, leesbaarheid, lettervormen

Uw kind kan ook bij de fysiotherapeut terecht bij vragen rondom zindelijkheid, slaapproblemen of stress en spanningsklachten.

fysiotherapie_voor_kinderen

Voorkeurshouding & Plagiocephalometrie

Bij baby’s kan een voorkeurshouding ontstaan. Dit kan de verdere motorische ontwikkeling belemmeren. Soms ontstaat een afplatting van het hoofdje, middels een meting (plagiocephalomtrie) waar de baby niks van voelt, kan de therapeut de vorm van het hoofdje op meten.

Baby onrustig

Wanneer baby’s onrustig zijn bijvoorbeeld door buikkrampjes of moeite hebben met het verwerken van prikkels of bij algehele onrust kan baby massage rust geven en de band tussen ouder en kind versterken.

Motorische ontwikkeling bij peuters

De ontwikkeling bij peuters kan om verschillende redenen vertraagd verlopen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vertraging bij het kruipen of lopen. De therapeut gaat samen met de ouder en peuter oefenen om de achterstand in te lopen.

Motorische schrijfproblemen

Op school kunnen problemen met het schrijven ontstaan dit kan verschillende oorzaken hebben. De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Het kind kan een verkeerde pengreep hebben of het handschrift is moeilijk leesbaar. Het schrijven kan bij een kind pijn geven in zijn hand of het handschrift kan onleesbaar zijn.

Kinder GLI bij overgewicht

Overgewicht bij kinderen wordt een steeds groter probleem. Daarom is er een speciaal programma ontwikkeld waarbij we uw kind begeleiden naar een gezonder gewicht. Samen trainen we om sterker en fitter te worden zodat bewegen weer leuker wordt.

kosten_kinderfysiotherapie

Kosten kinderfysiotherapie

Fysiotherapie bij kinderen tot 18 jaar wordt vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor zijn geen extra kosten.

Afspraak kinderfysiotherapie

Afspraak kinderfysiotherapie inplannen? Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een intake met Liesbeth Schouten. Ook kunt u uiteraard telefonisch informatie vragen over uw klachten, over ons behandelplan en werkwijze.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

Sportfysiotherapie

Lees meer

Revalidatie na operatie

Lees meer