Shockwave therapie

Wat is shockwave therapie

Tijdens een shockwave behandeling wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. De gecertificeerde fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze golven uitkomen en zich onder druk door je huid heen verplaatsen naar de plek waar de blessure zit. Zo verbeterd shockwave de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied, waardoor je lichaam gestimuleerd wordt de blessure zelf te genezen en de pijn afneemt.

Shockwave therapie is een uitstekende behandeling voor diverse klachten, onder ander een tennis- of golferselleboog, handklachten zoals carpale tunnel syndroom, pijnlijke nek, schouder en/of rug , schouderproblemen met of zonder verkalking, pijn rondom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool.

Inzichtelijk door echografie

Om shockwave therapie efficiënt te kunnen toepassen onderzoeken wij de aangedane structuur eerst middels een lichamelijke onderzoek en echografie. Hiermee kunnen wij goed de structuur in kaart brengen waarop we shockwave willen toepassen.

Shockwave is effectief bij:

  • Peesklachten
  • Hielpijn / hielspoor
  • Achillespeesklachten
  • Kniepeesklachten
  • Elleboogklachten
  • Schouderklachten
  • Spasmes na bijvoorbeeld CVA
  • Klachten na botbreuk

Hoe ziet een behandeling met shockwavetherapie er uit?

De shockwave behandeling wordt altijd door een gespecialiseerde fysiotherapeut uitgevoerd. De shockwavetherapie is onderdeel van een behandeling, waardoor je in totaal zo’n 25 minuten bezig zult zijn.

De shockwave behandeling zal middels een shockwave apparaat gegeven worden waarmee de energie wordt over gedragen op het lichaam. Deze energie word gecreëerd door een balletje wat heel snel door het apparaat heen gaat. Vervolgens ontstaat er een schokgolf in uw lichaam welke naar het aangedane gebied gaat en daar de zelfhelende werking van het lichaam stimuleert. Er worden herstelstimulerende stoffen door het lichaam vrijgemaakt waarvan sommige een milde ontstekingsreactie simuleren. Andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening.

Hoe vaak is een Shockwavetherapie behandeling nodig?

Tussen twee behandelingen zit meestal een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de oorzaak van de pijnklachten. Gemiddeld zijn er minimaal 4 tot 6 behandelingen nodig om tot een optimaal resultaat te komen, maar het kan ook zijn dat één of twee sessies genoeg zijn om de pijnklachten te laten verhelpen.

Kosten & tarieven van shockwavetherapie

Behandelingen voor shockwave therapie worden vergoed vanuit de zorgverzekering onder een behandeling fysiotherapie. Als u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft, zullen deze behandelingen dus worden vergoed door de zorgverzekering.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en rekenen geen eigen bijdrage voor de shockwave behandelingen.

Afspraak maken behandeling fysiotherapie of telefonisch advies