Revalidatie na COVID-19

Revalidatie na coronavirus is voor sommige mensen noodzakelijk. Er zijn namelijk verschillende klachten die kunnen ontstaan na een COVID-19 infectie. Lees hier meer over revalidatie, klachten die ontstaan en vergoeding voor behandelingen.

Revalidatie voor COVID-19 Patiënten

Het coronavirus kan een grote impact hebben op uw fitheid, energieniveau, vermogen om te concentreren, conditie en kracht. Ook klachten als kortademigheid, moeheid en benauwdheid kunnen na het coronavirus nog lang aanhouden. Daarom is het van belang om na herstel van het virus snel te starten met de revalidatie, zodat u uw dagelijkse bezigheden, sport en werkzaamheden weer kunt oppakken.

Samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysiogroep Waterland wordt een persoonlijk beweegprogramma opgestart en afgestemd op uw belastbaarheid, situatie, mogelijkheden en persoonlijke doelen.

Ook als u niet in het ziekenhuis heeft gelegen kan het raadzaam zijn contact op te nemen met onze gespecialiseerde fysiotherapeut. U bent van harte welkom op een van onze vestigingen in Monnickendam of Marken en indien nodig komen wij bij u aan huis. Het behandeltraject wordt vaak vergoed uit de basis zorgverzekering.

De fysiotherapeut ondersteunt u bij het omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast brengt hij in kaart wat de beperkende factoren zijn en test hij waar u op dit moment staat. Hierna gaat hij met u aan de slag om uw conditie en kracht te verbeteren en de vermoeidheid te verminderen.

Klachten die ontstaan na een COVID-19 infectie

Na een periode van opname in het ziekenhuis kan het herstel lang duren en is fysiotherapie aan te bevelen om de draad weer terug op te pakken. Klachten die kunnen ontstaan na een ic opname zijn:

  • Verminderde longcapaciteit
  • Verminderde ademspierkracht
  • Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
  • Algeheel gevoel van vermoeidheid
  • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
  • Depressie en/of angstgevoelens

Juist als u niet in het ziekenhuis bent opgenomen, kan het zijn dat u klachten hebt, zoals verlies van energie, kortademigheid, vermoeidheid, kracht en conditievermindering en/of gewichtsverlies waardoor u moeite kan hebben om uw werkzaamheden en dagelijkse activiteiten en hobby’s op te pakken.

Vergoeding vanuit de basis verzekering

Door uitbreiding van het basispakket in 2020 en 2021 kunnen ex-coronapatiënten met langer durende klachten minimaal zes maanden gebruik maken van fysiotherapeutische zorg. Tijdens dit revalidatietraject heeft u recht op maximaal 50 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij post-coronazorg is het noodzakelijk dat er een verwijzing wordt afgegeven door de huisarts, longarts of revalidatiearts.

De zorg voor ex-COVID-patiënten moet binnen een half jaar plaatsvinden en kan indien nodig verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Brochure download

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook
Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer
Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer
Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer
Revalidatie na rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie start al in het ziekenhuis. Er zal een fysiotherapeut bij u langs komen om advies te geven over houding en bewegingen. Ook zal er

Lees meer