Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek spieren worden aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen worden. Er wordt bij dry-needling geen vloeistof in de spier gespoten, maar wordt een zogeheten triggerpoint kort gestimuleerd door deze aan te prikken met een naaldje.

Wat is dry needling?

Dry needling richt zich op het inactiveren van triggerpoints die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn, ook bekend als spierpijn. Triggerpoints zijn kleine knobbeltjes in een spier die kunnen leiden tot pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam.

Tijdens een behandeling maakt de therapeut gebruik van een dunne acupunctuurnaald zonder toevoeging van vloeistoffen. Door middel van dry needling worden specifieke spieren aangeprikt, wat resulteert in merkbare vermindering van de spierspanning, pijnverlichting en verbeterde beweeglijkheid. Het is belangrijk op te merken dat het geen acupunctuur is; de naald is het enige gemeenschappelijke element. Bij acupunctuur worden naalden gebruikt om energiebanen aan te prikken, terwijl bij dry needling de naalden worden ingebracht in triggerpoints in de spieren. Het is een zeer effectieve behandelmethode die uitsluitend wordt uitgevoerd door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Hoe werkt dry needling?

Met deze behandelmethode kunnen we specifieke knoopjes of verhardingen in je spieren, ook wel triggerpoints genoemd, bereiken met behulp van een speciale dunne naald. Wanneer de naald wordt ingebracht, veroorzaakt dit een reflex in de spier: de spier trekt kort samen en ontspant zich daarna. Deze reactie helpt de verkramping in de spier op te heffen, waardoor pijn vermindert en de spierfunctie verbetert. Het is een uiterst veilige en zeer effectieve methode waar veel mensen baat bij hebben!

Wat zijn de voordelen?

Ondanks dat dry needling soms als onprettig wordt ervaren, is deze techniek uiterst effectief. Het leidt direct tot ontspanning in de spieren, wat resulteert in snelle pijnvermindering en verbetering van de spierfunctie. Het wordt doorgaans gebruikt als een onderdeel van een algehele behandeling, waarbij het vergroten van mobiliteit, kracht en coördinatie van de spieren centraal staat.

Wat is een triggerpoint bij dry needling?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier, dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Triggerpoints kenmerken zich door:

Pijn en stijfheid in de spier en op afstand

  • Bewegingsbeperking in de bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier
  • Pijn ontwijkend gedrag
  • Hoofdpijn, aangezichtspijn, kramp

Hoe ontstaan triggerpoints?

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval
  • Chronisch door een verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting
  • Sportblessures
  • Bewegingsproblemen, bijvoorbeeld na langdurige immobilisatie
  • Bij stress en depressie

Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van het naaldje wordt doorgaans nauwelijks gevoeld. Wanneer het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, kan de bijbehorende spier zich kortstondig aanspannen, wat een soort ‘krampachtig’ gevoel geeft. Vervolgens ontspant de spier doorgaans direct, waardoor bewegen vaak gemakkelijker wordt. Het behandelde gebied kan tijdelijk wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dit is meestal van korte duur. Wij voorzien je van oefeningen en specifiek advies om de verbeteringen te behouden.

Wat zijn de kosten voor dry needling?

Deze behandeling valt onder de normale fysiotherapeutische behandeling en wordt dus vergoed net als de gewone fysiotherapiebehandeling.

Kan iedere fysiotherapeut deze behandeling geven? Nee. Fysiotherapeuten kunnen zich door middel van opleidingen bekwamen in de dry needling behandeling. Bij ons in de praktijk heeft Wouter Molenaar deze opleiding gedaan.

Maak een afspraak

Bij Fysiogroep Waterland staan onze ervaren therapeuten klaar om jou te helpen met je klachten. Onze aanpak is gericht op een persoonlijke benadering, zodat we samen een optimaal behandelplan kunnen opstellen en uitvoeren. Maak vandaag nog een afspraak bij Fysiogroep Waterland voor dry needling en investeer in jouw gezondheid en welzijn!

 

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Brochure download

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook
Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer
Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer
Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer
Revalidatie na rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie start al in het ziekenhuis. Er zal een fysiotherapeut bij u langs komen om advies te geven over houding en bewegingen. Ook zal er

Lees meer