12 juni '24

Dry needling voor je kuit

Kuitpijn kan mensen van alle leeftijden en activiteitsniveaus treffen. Of het nu voortkomt uit overbelasting, letsel, of onderliggende aandoeningen zoals spierspanningen, het vinden van effectieve verlichting is essentieel voor het herstellen van de functie en het hervatten van dagelijkse activiteiten. Als fysiotherapeut kom ik vaak patiënten tegen die op zoek zijn naar oplossingen voor ongemak in de kuit of voet, en een techniek die de laatste jaren veelbelovend is gebleken, is dry needling. In deze blog verkennen we de toepassing van dry needling als behandeling voor kuitpijn, waarbij we de mechanismen, voordelen en veiligheidsaspecten bespreken.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die gericht is op het verlichten van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. Bij deze methode wordt een dunne naald ingebracht in de verkrampte spieren die pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen kunnen veroorzaken. De prikkel van de naald helpt om de zogeheten triggerpoints te deactiveren, de lokale doorbloeding te verbeteren en de spierspanning te normaliseren. Dit kan leiden tot een significante vermindering van pijn en stijfheid, en een verbetering van de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de behandelde spieren.

dry needling kuiten

Hoe werkt dry needling bij kuitpijn?

Tijdens een dry needling sessie die zich richt op de kuitspieren, worden dunne, droge naalden ingebracht in specifieke triggerpoints die door de therapeut zijn geïdentificeerd. Het inbrengen van de naald stimuleert een lokale twitch-respons, een korte onvrijwillige contractie van de spiervezels, waardoor de spier ontspant. Door triggerpoints te deactiveren en de bloedsomloop te bevorderen, heeft dry needling als doel pijn te verlichten, de spierfunctie te verbeteren en normale bewegingspatronen in het kuitgebied te herstellen.

Veiligheidsoverwegingen

Hoewel dry needling over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde behandelaar, is het belangrijk om de veiligheid van de patiënt te waarborgen en het risico op bijwerkingen te minimaliseren. Mogelijke bijwerkingen van dry needling in het kuitgebied kunnen tijdelijke pijn of blauwe plekken op de plaatsen van de naaldinvoer omvatten. Ernstige complicaties zijn echter zeldzaam, vooral wanneer goede hygiëne en juiste needling technieken worden toegepast, waar we bij Fysiogroep Waterland veel ervaring mee hebben.

Voordelen van dry needling bij kuitpijn

  • Gerichte verlichting: dry needling richt zich direct op triggerpoints in de kuitspieren, wat zorgt voor plaatselijke pijnverlichting en spierontspanning.
  • Verbeterde functionaliteit: door spanning te verminderen en normale spieractiviteit te herstellen, kan dry needling de kracht, flexibiliteit en coördinatie van de kuit verbeteren, wat betere bewegingspatronen mogelijk maakt.
  • Versneld herstel: dry needling kan het genezingsproces versnellen door de doorbloeding te bevorderen, ontstekingen te verminderen en weefselherstel in het getroffen gebied te verbeteren.
  • Niet-invasieve optie: in vergelijking met chirurgische ingrepen of langdurig medicijngebruik biedt dry needling een niet-invasief alternatief voor het beheersen van kuitpijn, met minder bijwerkingen.
  • Holistische aanpak: dry needling kan worden gebruikt in een uitgebreid revalidatieplan, als aanvulling op andere fysiotherapeutische methoden zoals oefentherapie en manuele therapie, om optimale resultaten te bereiken en onderliggende problemen effectief aan te pakken.

dry needling kuitpijn

Conclusie

Kortom, dry needling is een goede optie voor mensen met kuitpijn. Het biedt gerichte verlichting, verbetert de functionaliteit en versnelt het herstel. Het is belangrijk dat patiënten een gekwalificeerde fysiotherapeut raadplegen om te bepalen of dry needling geschikt is voor hun specifieke situatie en om zorg op maat te krijgen. Met een goede beoordeling, deskundige behandeling en een gezamenlijke aanpak van revalidatie kan dry needling helpen bij het verlichten van kuitpijn en het herstellen van mobiliteit, zodat patiënten weer kunnen terugkeren naar hun gewenste activiteitsniveau en kwaliteit van leven. Wilt u meer informatie over dry needling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bij ons vind je gekwalificeerde fysiotherapeuten die je kuitpijn kunnen verlichten.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

15 juli '24

Zwangeren, opgelet! 🌟

We hebben weer nieuwe data voor de Bevallingsvoorbereiding workshops gepland! Deze eenmalige workshop volg je samen met je bevalpartner en zit boordevol nuttige informatie en

Lees meer

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer