Categorie 1

09 april '24

Werkt dry needling voor nekpijn?

Dry needling is een relatief nieuwe maar groeiende vorm van fysiotherapie die wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder nekpijn. Terwijl traditionele vormen van fysiotherapie effectief kunnen zijn bij de behandeling van nekpijn, heeft dry needling aan populariteit gewonnen vanwege de minimaal invasieve aard en snelle resultaten.

Of je nekpijn nu wordt veroorzaakt door een slechte houding, herhaalde bewegingen of stress, dry needling kan mogelijk helpen om je pijn te verlichten. Het begrijpen van de basisprincipes van dry needling, inclusief hoe het kan worden gebruikt om nekpijn te behandelen en wat je kunt verwachten tijdens een dry needling sessie, kan je helpen om een behandeling te volgen die gericht is op jouw nekpijn symptomen.

Waarom heb je last van nekpijn?

Je kunt nekpijn om verschillende redenen ervaren, waaronder:

  • Spierverrekking: een spierverrekking verwijst naar kleine scheurtjes die ontstaan in je spierweefsel en het is een van de meest voorkomende oorzaken van een stijve nek.
  • Herhaalde belastingblessure: herhaaldelijk je hoofd van links naar rechts draaien kan leiden tot een herhaalde belastingblessure, wat kan verwijzen naar een blessure aan je pezen, banden of spierweefsel.
  • Slechte houding: consistent zitten in een gebogen houding kan immense druk op je nek leggen, waardoor de bloedtoevoer beperkt wordt en de spieren eromheen strakker worden.
  • Overmatige stress: als je recentelijk veel stress hebt ervaren, ben je mogelijk vatbaarder voor het voelen van stijfheid in je nek, omdat je emotionele stress fysiek kunt vasthouden in je schouders.

Werkt dry needling voor nekpijn?

Dry needling is een techniek waarbij fijne, op acupunctuur lijkende naalden worden gebruikt om strakke, pijnlijke spiervezels (triggerpunten) in het lichaam te behandelen. Studies hebben aangetoond dat dry needling effectief kan zijn bij het verminderen van nekpijn en het vergroten van de bewegingsvrijheid. Tijdens een dry needling sessie zal je fysiotherapeut een dunne naald gebruiken om je huid te penetreren en specifieke punten in de spier te targeten waar pijn en strakheid worden gevoeld. De naald wordt in het triggerpunt gestoken en vervolgens ofwel op zijn plaats gelaten of in een specifieke richting bewogen om de spanning te verminderen.

Dry needling is slechts een van de vele technieken die fysiotherapeuten gebruiken om nekpijn te behandelen; de meest effectieve behandeling hangt af van je specifieke aandoening en symptomen. Een fysiotherapeut kan helpen bepalen of dry needling een geschikte optie is voor je nekpijn en, zo ja, een uitgebreid behandelplan ontwikkelen.

Ervaar verlichting voor nekpijn bij Fysiogroep Waterland

Ben je klaar om afscheid te nemen van je vervelende nekpijn? Bij Fysiogroep Waterland bieden we gespecialiseerde dry needling sessies die gericht zijn op het verlichten van je ongemak en het versnellen van je herstel. Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen de oorzaak van je nekpijn aan te pakken en een behandelplan op maat te maken. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer