Categorie 2

15 mei '24

Is dry needling pijnlijk?

Wanneer je last hebt van pijnklachten in je spieren, gewrichten of aandoeningen hebt aan de wervelkolom en de gewone behandelingen bij de fysiotherapeut werken niet, dan kun je dry needling overwegen. Deze methode wordt vaak gebruikt en is zeer effectief om pijn te bestrijden en klachten te verminderen. Er wordt vaak gedacht dat dry needling een pijnlijke behandeling in. Wij gaan hier in deze blog dieper op in.

Wat is dry needling?

Dry needling is een effectieve behandelmethode die zich richt op het deactiveren van zogenaamde triggerpoints. Dit zijn kleine verhardingen in de spieren die pijnklachten veroorzaken. Een gespecialiseerde fysiotherapeut prikt met een dunne acupunctuurnaald in deze triggerpoints. Deze stimulatie zorgt voor een verminderde spierspanning, wat resulteert in een afname van de pijnklachten en een verbeterde beweeglijkheid.

wat is dry needling precies

Is dry needling pijnlijk?

Nee, het is niet pijnlijk, eerder ongemakkelijk. Het inbrengen van het naaldje is helemaal niet pijnlijk. Wanneer de naald de verharding in de spier aanprikt dan kan er een korte aanspanning van de spier ontstaan. Deze verkramping kan wat pijnlijk aanvoelen. De spier ontspant zich ook weer heel snel en dan zijn de klachten verdwenen.

Tips om het ongemak te verkleinen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uzelf goed voor te bereiden op uw behandeling. Vindt u het spannend? Geef dit gerust aan bij de fysiotherapeut. Ook wanneer u op bepaalde plekken meer pijn ervaart dan op andere plekken is het verstandig om dit kenbaar te maken. Draag comfortabele kleding en eet en drink voldoende voor de behandeling. Probeer ervoor te zorgen dat u ontspannen bent én blijft.

Wat voel je na de behandeling?

Na de dry needling behandeling kunnen de behandelde spieren wat stram en stijf aanvoelen. Dit is te vergelijken met spierpijn. Doorgaans verdwijnt deze pijn binnen 1-2 dagen. Daarnaast kun je ook een verhoogde lokale doorbloeding ervaren in de behandelde zone. Dit kan leiden tot wat roodheid of een lichte blauwe plek.

wat zijn de symptomen van dry needling

Wat kun je zelf doen na de behandeling?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen na de behandeling voor een soepel herstel:

  • Vocht: het is belangrijk om voldoende water te drinken. Dit helpt om afvalstoffen af te voeren.
  • Warmte: gebruik een kruik, hotpack, pittenkussen of iets anders op de behandelde plek. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding en dit werkt ook door in het herstel.
  • Oefeningen: na de behandeling zullen uw spieren stram en stijf aanvoelen. Wanneer u de juiste rekoefeningen doet dan houdt u de spieren in beweging en heeft u minder last van napijn.
  • Rust: probeer om 1 tot 2 dagen na de behandeling zoveel mogelijk rust te nemen. Te snelle belasting kan het herstel vertragen.
  • Pijnstilling: wordt de pijn toch teveel voor u, dan kunt u pijnstilling nemen in de vorm van paracetamol of ibuprofen.

Conclusie

Dry needling is een fijne behandelmethode met weinig bijwerkingen. Het verbetert de doorbloeding, vermindert spierspanning en triggerpoints en bevordert de mobiliteit van de behandelde spieren. Bij Fysiogroep Waterland kunnen we je gericht helpen met dry needling en andere behandelingen. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer