Categorie 1

15 mei '24

Helpt dry needling bij rugklachten?

Wanneer je last hebt van vervelende rugklachten dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om van rugklachten te behandelen. Dry needling is een zeer effectieve behandelwijze voor een breed scala een klachten, waaronder ook rugklachten. Wij geven u hier graag meer informatie over.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die gericht is op het verlichten van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. Bij deze methode wordt een dunne naald ingebracht in de verkrampte spieren die pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen kunnen veroorzaken. De prikkel van de naald helpt om de zogeheten triggerpoints te deactiveren, de lokale doorbloeding te verbeteren en de spierspanning te normaliseren. Dit kan leiden tot een significante vermindering van pijn en stijfheid, en een verbetering van de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de behandelde spieren.

dry needling bij onderrug

Hoe ontstaan rugklachten?

Rugklachten komt bij veel mensen voor. U kunt rugpijn krijgen door verschillende oorzaken. Wij sommen ze hieronder voor u op:

  • Slijtage
  • Zwangerschap
  • Overbelasting
  • Beenlengte verschil en als gevolg daarvan bekkenscheefstand
  • Artrose
  • Hernia
  • Psychische factoren
  • Problemen in de wervelkolom

Bij welke rugklachten kan dry needling ondersteuning bieden?

Dry needling kan ondersteuning bieden bij een breed scala aan rugklachten. Denk hierbij aan lage- of hoge rugpijn, uitstralende pijn in de armen of been. Maar ook hoofdpijn en schouderklachten kunnen goed verholpen worden met dry needling.

dry needling op de rug van een man

Waarom helpt dry needling bij rugklachten?

Dry needling helpt bij de bestrijding tegen rugklachten doordat de prikkel die de naald afgeeft de doorbloeding in de spier stimuleert. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en ontstekingen verminderd, wat vervolgens weer de pijn vermindert. Ook worden de zogeheten triggerpoints in de rug gedeactiveerd. Triggerpoints zijn verkrampte knopen in spieren die pijn en stijfheid veroorzaken. Door deze triggerpoints aan te prikken met een dunne naald kan de spier weer ontspannen, wordt de doorbloeding beter en de pijn veel minder.

Conclusie

Dry needling is een veilige behandelmethode met weinig bijwerkingen, die effectief blijkt te zijn voor patiënten met verschillende soorten rugklachten. De doorbloeding wordt verbeterd, de spierspanning verminderd en hierdoor nemen de pijnklachten in de rug af. Wanneer je last hebt van rugklachten, kan dry needling een goede keuze zijn voor een snel en effectief herstel. Bij Fysiogroep Waterland kunnen we je gericht helpen met dry needling en andere behandelingen voor rugklachten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer