Categorie 1

20 februari '24

Helpt dry needling bij schouderklachten?

Heb je vaak last van schouderklachten? De schouder kan echt vervelend zijn als het om gewrichtsproblemen gaat. Veel mensen hebben al lang last van schouderpijn. Die pijn kan verschillende redenen hebben. Vaak voel je het als je rust of als je je arm veel gebruikt. Hieronder lees je meer informatie hoe dry needling voor schouderklachten kan helpen.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die vaak wordt gebruikt voor mensen met schouderklachten. Het werkt door het inbrengen van een dunne naald diep in het weefsel, waardoor spanning en pijn verminderen. Deze methode is snel, doeltreffend en heeft over het algemeen weinig bijwerkingen.

Hoe ontstaan schouderklachten door triggerpoints?

Schouderklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan, zowel plotseling als geleidelijk. Wanneer klachten plotseling optreden, wijst dit vaak op ontstekingen in het gebied. Aan de andere kant kunnen klachten die geleidelijk ontstaan vaak worden toegeschreven aan verkeerd gebruik van het schoudergewricht.

Met name bij herhaalde eenzijdige bewegingen of langdurige herhalingen hiervan kan irritatie optreden, of in ernstigere gevallen zelfs een ontsteking van een slijmbeurs of pees in de schouder. Veelvoorkomende problemen die kunnen optreden in het schoudergewricht zijn onder andere:

  • Acute slijmbeursontsteking van de schouder
  • Secundaire impingement (inklemming)

Daarnaast kunnen schouderklachten gepaard gaan met nek- en hoofdpijnklachten. Soms vinden deze klachten hun oorsprong in de nek, waarbij spanningen (stress) of eenzijdige belasting van de nekspieren vaak een rol spelen. Het is belangrijk om deze verschillende factoren in overweging te nemen bij het behandelen en voorkomen van schouderklachten.

dry needling schouderklachten

Waarom helpt dry needling bij schouderklachten?

  • Dry needling bevordert de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar het getroffen gebied. Dit helpt bij het herstel van weefsel en vermindert pijn en ontstekingen. Het zorgt er ook voor dat stoffen die nodig zijn voor herstel en genezing beter circuleren.
  • Dry needling richt zich op triggerpoints, kleine verhardingen in de spieren die pijn kunnen veroorzaken bij aanraking. Door deze triggerpoints te ontspannen, kan dry needling de pijn verminderen.
  • Schouderklachten kunnen de mobiliteit beperken doordat spieren en pezen verkrampt raken. Dry needling vermindert deze spanning, waardoor de schouder weer soepeler kan bewegen.

Conclusie

Dry needling is een veilige behandelmethode met weinig bijwerkingen, die effectief blijkt te zijn voor patiënten met schouderklachten. Het verbetert de doorbloeding, vermindert spierspanning en triggerpoints en bevordert de mobiliteit van de schouder. Als je last hebt van schouderklachten, kan dry needling een goede keuze zijn voor een snel en effectief herstel. Bij Fysiogroep Waterland kunnen we je gericht helpen met dry needling en andere behandelingen voor schouderklachten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer