Categorie 1

19 januari '24

Hoe werkt medical taping?

Medical taping werkt doordat de tape de prikkeling van pijnzenuwen vermindert. De liftende werking zorgt voor onmiddellijke drukvermindering, herstelt de bloedcirculatie en lymfeafvoer. Het resultaat is directe vermindering van pijnervaring door afnemende druk op de pijnzenuwen.

De werking van medical taping

Medical taping, ook wel bekend als Kinesiotape, heeft een elasticiteit die vergelijkbaar is met die van de huid. Bij een correcte toepassing van de tape worden eerst de spieren en gewrichten zo ver mogelijk opgerekt, waarna de kinesiologische tape wordt aangebracht. Als het lichaamsdeel terugkeert naar zijn natuurlijke ontspannen positie, wordt de huid lichtjes opgetild door de tape. Op de plek waar de tape is aangebracht, ontstaan golven, die convolutions worden genoemd. Deze convolutions creëren ruimte tussen de opperhuid en de onderhuid, waar verschillende receptoren van zenuwen, bloedvaten en lymfevaten zich bevinden. Dit bevordert de bloed- en lymfecirculatie en verlaagt tevens de druk rondom dit gebied.

de werking van medical taping

Pijnverlichting

Kinesiologische tape biedt ondersteuning bij de behandeling van diverse lichamelijke klachten en kan pijn verlichten. In de bovenste laag van de huid, de superfasciale fascia, bevindt zich 85% van de pijnsensoren. Kinesiologische tape activeert het pijn dempende systeem, stimuleert natuurlijke beweging en vertoont verbetering in spierfunctie en huidstructuren. Door te werken met de elasticiteit van kinesiologische tape in vergelijking met de elasticiteit van de huid, kunnen verschillende onderhuidse structuren worden beïnvloed. Diverse technieken kunnen worden toegepast, waardoor het mogelijk is om een breed scala aan fysiologische structuren te beïnvloeden, zoals microcirculatie, neuroreceptoren, lymfevaten en fascia.

Ontdek de voordelen van medical taping bij Fysiogroep Waterland

Ben je benieuwd naar wat medical taping voor jou kan betekenen? Bezoek onze uitgebreide pagina over medical taping of neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies en ervaren zorg.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer