Categorie 1

19 januari '24

Wat zijn veelvoorkomende bijwerkingen van shockwave therapie?

Shockwave therapie is een veelgebruikte en effectieve behandelmethode die aanzienlijke verbeteringen heeft ondergaan. Door middel van speciale apparatuur worden schokgolven met luchtdruk op pijnlijke plekken gericht, waardoor signalen naar het weefsel worden gestuurd om nieuw, gezond weefsel aan te maken. Dit stimuleert het lichaam om op natuurlijke wijze pijn te verminderen en zelfherstel te bevorderen. In dit artikel richten we ons op de meest voorkomende bijwerkingen na een shockwave behandeling.

Bijwerkingen van shockwave therapie

De bijwerkingen van shockwave therapie kunnen een rode plek, zwelling, irritatie, blauwe plek, een dof gevoel en een korte periode extra pijn in het aangedane gebied zijn. Lees hieronder meer informatie over deze bijwerkingen:

1. Rode plek, zwelling of irritatie

Veelal ervaren patiënten na een shockwave behandeling minimale bijwerkingen, zoals een tijdelijke rode plek, zwelling of irritatie op de behandelde plek. Deze verschijnselen zijn doorgaans mild en verdwijnen binnen enkele uren.

2. Blauwe plekken of kleine bloeduitstortingen

Soms kunnen er blauwe plekken of kleine bloeduitstortingen optreden na de behandeling. Het betreft meestal een kortstondig fenomeen dat binnen enkele uren of dagen vanzelf verdwijnt.

3. Tintelingen of een dof gevoel

Een ander mogelijk effect is het ervaren van tintelingen of een dof gevoel. Dit is vaak van voorbijgaande aard en duidt op de activering van herstelprocessen in het behandelde gebied.

4. Korte periode extra pijn in het aangedane gebied

In sommige gevallen kan er een korte periode van extra pijn optreden in het behandelde gebied. Belangrijk om te weten is dat dit juist een positief teken is, aangezien het duidt op het in gang zetten van het herstelproces.

bijwerkingen shockwave therapie

Tips voor een optimaal herstel na shockwave therapie

Na een succesvolle shockwave behandeling is zorgvuldige nazorg van groot belang voor een goed herstel. Volg deze eenvoudige richtlijnen om de effecten te behouden:

  • Volg de aanbevelingen van je therapeut goed op, inclusief rust, activiteiten en eventuele voorgeschreven medicatie.
  • Doe de voorgeschreven oefeningen om spieren en pezen te versterken en toekomstige blessures te voorkomen.
  • Ondersteun het herstel met een gezond dieet en voldoende hydratatie voor optimale weefselgenezing.
  • Plan periodieke afspraken in met je therapeut om de voortgang te bespreken en het behandelplan, indien nodig, aan te passen.
  • Wees alert op signalen van je lichaam en meld ongewone symptomen direct aan je zorgverlener.

Bij welke klachten helpt shockwave therapie?

Shockwave therapie is effectief bij verschillende (chronische) pees- en spierblessures. Bij Fysiogroep Waterland passen we het vaak toe bij hielspoor, schouderklachten, tennisarm, elleboogproblemen en achillespeesklachten. Na gemiddeld 4 tot 6 behandelingen zien we vaak aanzienlijke verbeteringen en in sommige gevallen verdwijnen de klachten zelfs volledig. Deze behandelmethode is geschikt voor iedereen, met uitzondering van mensen met bloedstollingsproblemen.

Is een shockwave behandeling pijnlijk?

Tijdens een shockwave behandeling kun je wel dingen voelen, maar de meeste mensen beschrijven dit niet als pijnlijk. Het varieert per persoon, onze therapeuten passen de intensiteit van de behandeling aan op basis van de pijnbeleving van de patiënt.

bijwerkingen shockwave

Vergelijking met alternatieve behandelingen

In vergelijking met alternatieve behandelingen, zoals operaties of injecties, zijn de bijwerkingen van shockwave therapie aanzienlijk minder. Andere methoden kunnen veel pijnlijker en risicovoller zijn, met een langere hersteltijd. Shockwave therapie biedt daarentegen een effectieve en minder ingrijpende oplossing voor pees- en spierklachten.

Conclusie

Shockwave therapie is niet alleen effectief, maar de bijwerkingen zijn over het algemeen mild en tijdelijk. Met minimale risico’s biedt deze behandelmethode aanzienlijke verbeteringen voor verschillende musculoskeletale aandoeningen. Raadpleeg altijd een professional, zoals Fysiogroep Waterland, voor advies op maat en een veilige behandeling. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie over shockwave therapie.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer