Categorie 1

16 oktober '23

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met fysieke ongemakken en blessures die ons kunnen beperken. Er zijn verschillende benaderingen om ons te helpen herstellen. Twee veelvoorkomende therapieën die vaak worden gebruikt om dit doel te bereiken zijn fysiotherapie en manuele therapie. Hoewel ze allebei gericht zijn op het verlichten van pijn, hebben ze unieke kenmerken die hen onderscheiden. In deze blog leggen wij uit wat het verschil is tussen fysiotherapie en manuele therapie. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is hulp van een specialist bij pijn en bewegingsproblemen die je dagelijks leven in de weg kunnen staan. Het kan bijvoorbeeld helpen bij sportblessures of herstel na een operatie. De fysiotherapeut begeleidt je bij het correct uitvoeren van bewegingen en kan je helpen je algehele conditie en kracht te verbeteren. De behandeling richt zich vooral op ‘zachte’ lichaamsdelen zoals spieren, pezen en banden.

Fysiotherapie is geschikt voor mensen die pijn hebben tijdens beweging of klachten hebben aan gewrichten, spieren, zenuwen en banden, ongeacht hun leeftijd.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde tak binnen de fysiotherapie. Manueel therapeuten hebben extra training gehad na hun fysiotherapie-opleiding. In tegenstelling tot fysiotherapie, richten manueel therapeuten zich vooral op de ‘hardere’ delen van het lichaam, met name botten en gewrichten.

Bij manuele therapie onderzoekt de therapeut hoe verschillende lichaamsdelen met elkaar verbonden zijn en waar de oorzaak van pijn of klachten zich bevindt. Manueel therapeuten helpen voornamelijk bij het herstellen van geblokkeerde gewrichten, vaak met de techniek die ‘kraken’ wordt genoemd, met een focus op de wervelkolom.

verschil manuele therapie en fysiotherapie

Conclusie: wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Fysiotherapie richt zich op zachte weefsels zoals spieren en pezen, inclusief lichaamsbeperkingen zoals schouderproblemen. Manuele therapie concentreert zich vooral op harde delen, zoals de wervelkolom en gewrichten.

Wanneer fysiotherapie of manuele therapie?

Bij Fysiogroep Waterland begrijpen we dat de keuze tussen fysiotherapie en manuele therapie afhangt van je specifieke klachten. Als je bijvoorbeeld wilt werken aan kracht, souplesse, coördinatie of conditie, kan fysiotherapie een geschikte optie zijn. Aan de andere kant, als je stijfheid en beperkingen in met name je wervelkolom wilt verbeteren, kan manuele therapie de juiste keuze voor je zijn.

U hoeft echter niet zelf te beslissen welke behandeling het beste bij je past. Ons team van deskundigen staat klaar om je te adviseren op basis van je specifieke klachten. We nodigen je uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onze experts zullen graag je klachten en wensen met je bespreken, zodat we je optimaal kunnen adviseren over de meest geschikte aanpak, of dat nu met onze fysiotherapeuten of manueel therapeuten is.

Als je nog vragen hebt over het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd voor je klaar om je te helpen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer