Categorie 1

18 oktober '23

Wanneer is manuele therapie nodig en voor welke klachten is het geschikt?

Je beweegt de hele dag en houdt je spieren en gewrichten sterk en soepel. Maar soms, op een dag, ervaar je pijn in je rug, nek of schouders die niet zomaar verdwijnt. Als je je afvraagt wat er aan de hand is en deskundig advies nodig hebt, overweeg dan een afspraak te maken bij een manueel therapeut. Het is niet nodig om eerst een verwijzing van je huisarts te verkrijgen.

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan de wervelkolom en andere gewrichtsproblemen die gepaard gaan met pijn en beperkte bewegingsvrijheid. Ze hebben expertise in het evalueren en behandelen van mensen die problemen hebben met hun wervelkolom, wat hen belemmert in hun dagelijkse activiteiten.

Je kunt een manueel therapeut raadplegen als je bijvoorbeeld last hebt van nekpijn, schouderpijn of rugpijn. Maar ook als je problemen hebt met je heup, enkel, knie of de gewrichten in je hand.

Wat kan een manueel therapeut precies voor je betekenen?

Met behulp van manuele therapie streven we ernaar om de beweeglijkheid van je gewrichten snel te verbeteren. De resultaten van manuele therapie zijn vaak onmiddellijk merkbaar. Je zult direct na de behandeling een verbetering in je bewegingsvrijheid en een afname van de pijn ervaren. Bij Fysiogroep Waterland wordt de behandeling volledig afgestemd op je persoonlijke doelen en voorkeuren en samen werken we naar een snel herstel!

wanneer manueel therapeut

Hoe wordt manuele therapie toegepast?

Veel klachten vinden hun oorsprong in overbelasting van gewrichten, wat leidt tot pijn en verminderde mobiliteit. Manuele therapie is een behandelmethode die specifiek gericht is op het behandelen van gewrichten. Het behandelprogramma van de manueel therapeut omvat instructies, advies, begeleiding en het bevorderen van inzicht in gezond bewegen. Hiermee streven we naar een lichaam dat soepeler en sterker wordt, zonder pijn.

Manueel therapeut versus fysiotherapeut: Wat is het verschil?

Wat onderscheidt een manueel therapeut van een fysiotherapeut? Een manueel therapeut is in feite een gespecialiseerde fysiotherapeut die na het voltooien van de reguliere fysiotherapieopleiding nog eens drie jaar extra opleiding heeft gevolgd. Dit stelt hen in staat om diepgaand inzicht te verwerven in de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, met specifieke expertise in de wervelkolom. Dit wordt ook wel orthopedische manuele therapie genoemd. Dankzij deze gespecialiseerde kennis is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te diagnosticeren en een op maat gemaakt behandelplan op te stellen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer