Categorie 1

18 december '23

Wanneer wel en geen dry needling?

Ben je benieuwd wanneer je wel en geen dry needling nodig hebt? Ontdek in dit artikel de juiste situaties waarin dry needling een effectieve behandelmethode kan zijn en wanneer het misschien niet de beste keuze is.

Wat is dry needling?

Dry needling richt zich op het uitschakelen van triggerpoints, kleine verhardingen in spieren die pijn kunnen veroorzaken. Een dunne, droge acupunctuurnaald wordt gebruikt om de spieren aan te prikken, wat resulteert in een voelbare vermindering van spierspanning. Dit leidt tot minder pijn en verbeterde beweeglijkheid. Dry needling verschilt van acupunctuur, waarbij in energiebanen wordt geprikt; bij dry needling gebeurt dit in triggerpoints in spieren. Deze effectieve behandelmethode wordt alleen uitgevoerd door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Wanneer raden we dry needling wel aan?

Dry needling kan worden toegepast bij alle pijnklachten waarbij triggerpoints een oorzaak zijn. Dit omvat onder andere:

  • Pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (zoals bij schouder-, knie- en heupklachten)
  • Aandoeningen van de wervelkolom (zoals in de lage rug en nek)
  • Aandoeningen aan de arm, zoals een tennis- of golfersarm
  • Hoofdpijnklachten

wanneer geen dry needling

Wanneer geen dry needling?

Als een specifieke behandelmethode niet gebruikt mag worden, wordt dit aangeduid als ‘contra-indicaties’. Gelukkig zijn de contra-indicaties voor dry needling beperkt. Alleen in de volgende gevallen is het niet geschikt:

  • Aanwezigheid van een bloedstollingsziekte
  • Angst voor naalden
  • Eerdere bacteriële endocarditis (ontsteking aan de binnenzijde van het hart)
  • Eerdere hartklepoperatie
  • Lymfoedeem of verwijderde lymfeklieren
  • Eerste drie maanden zwangerschap

Voordelen van dry needling

Hoewel mensen de dry needling techniek soms als onprettig ervaren, is deze wel effectief. De directe ontspanning van de spieren leidt snel tot vermindering van pijn en bevordert de spierfunctie. Wanneer de spieren ontspannen zijn, kan de beweeglijkheid, kracht en coördinatie aanzienlijk verbeteren. Dry needling vormt geen op zichzelf staande therapie, maar is vaak een onderdeel van een algehele behandeling.

Wordt dry needling vergoed?

Deze behandeling valt onder de normale fysiotherapeutische behandeling en wordt dus vergoed net als de gewone fysiotherapiebehandeling.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

15 juli '24

Zwangeren, opgelet! 🌟

We hebben weer nieuwe data voor de Bevallingsvoorbereiding workshops gepland! Deze eenmalige workshop volg je samen met je bevalpartner en zit boordevol nuttige informatie en

Lees meer

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer