Categorie 1

30 november '23

Wat is medical taping?

Medical taping is een vorm van tapen, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Het wordt ook wel kinesiotaping genoemd, omdat er kinesiotape wordt toegepast. Wilt u meer weten over wat medical taping precies is? Lees dan gerust verder.

Hoe werkt medical taping?

Medical taping is een vorm van tapen om lichamelijke klachten te voorkomen en verhelpen. De tape ondersteunt het spierstelsel en het genezingsproces van het lichaam. Bovendien kan het ook de neurologische systemen beïnvloeden.

Medical tape wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de nabehandeling van blessures en bij de behandeling van lichamelijke klachten die ontstaan door overbelasting. Ook wordt het gebruikt om ontstekingen en vochtophopingen te verminderen. Verder kan het nog worden toegepast om uitstralende pijn te verminderen. Deze behandeling blijkt zeer effectief.

medical taping wat is het

De voordelen

Medical tape zorgt voor directe vermindering van de druk op de spieren. Daarnaast zorgt het voor een directe vermindering van de pijn. Hierbij behoud je alsnog de bewegingsvrijheid. Verder helpt het bij het herstel van spierblessures en verbetert het de spierfunctie.

Wanneer is medical tape geschikt?

Medical tape wordt in verschillende situaties aangeraden. Het is aan te raden bij klachten zoals:

 • Spierblessures en het verbeteren van spierfunctie
 • Ontstekingen of vochtophopingen
 • Klachten door overbelasting
 • Corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting
 • Ondersteunen van gewrichten
 • Belemmeringen in bloedcirculatie opheffen

Voor welke lichaamsdelen is het geschikt?

Medical tape kan worden toegepast op verschillende lichaamsdelen. Het wordt vooral gebruikt op de volgende lichaamsdelen:

 • Armen
 • Rug
 • Knieën
 • Voeten
 • Schouders
 • Bovenbenen

Wat kost een medical taping behandeling?

In de meeste gevallen is deze manier van tapen een normale fysiotherapeutische behandeling. Daarom wordt het in de meeste gevallen voorgoed door uw zorgverzekeraar. Als u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft, zullen deze medical taping behandelingen dus worden vergoed door uw zorgverzekering.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

15 juli '24

Zwangeren, opgelet! 🌟

We hebben weer nieuwe data voor de Bevallingsvoorbereiding workshops gepland! Deze eenmalige workshop volg je samen met je bevalpartner en zit boordevol nuttige informatie en

Lees meer

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer