Categorie 1

19 april '23

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie, ook wel Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) genoemd, is een behandeling die gebruik maakt van akoestische golfimpulsen om pijnlijke of beschadigde weefsels te behandelen. Deze impulsen worden gegenereerd door een apparaat dat op de huid wordt geplaatst en werkt op het gebied dat behandeld moet worden, zoals spieren, pezen of gewrichten. De behandeling kan helpen bij verschillende aandoeningen, zoals hielpijn, schouderklachten en andere aandoeningen. Het doel van de therapie is om de bloedcirculatie te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de stofwisseling te verbeteren.

Hoe werkt shockwave therapie?

Met Shockwave therapie wordt de zelfhelende werking van het lichaam gestimuleerd door het toedienen van hoogenergetische golven via een apparaat met behandelkop. Als fysiotherapeut brengen wij deze schokgolven over op de pijnlijke plek van de patiënt, waarna ze door het lichaam naar de aandoening reizen. Het pijnlijke weefsel neemt de afgegeven energie op en het lichaam reageert hier op door het vrijmaken van herstelstimulerende stoffen. Deze stoffen kunnen een milde ontstekingsreactie veroorzaken of juist het herstel van het weefsel en de doorbloeding op de aandoening verbeteren. Beide reacties leiden tot een sneller weefselherstel.

hoe werkt shockwave therapie

Voordelen

  • Behandeling zonder gebruik van medicatie of operatie.
  • Korte behandelduur (5 tot 10 minuten per sessie).
  • Uitstekende slagingskans na gemiddeld 4 tot 5 behandelingen.
  • Aanpak van de oorzaken in plaats van de symptomen.
  • Verlichting van pijn en verbetering van mobiliteit binnen enkele dagen.
  • Weinig bijwerkingen, hoewel er direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling kan ontstaan.
  • Shockwave therapie kan een alternatief bieden voor injecties of operaties.

Welke vormen van shockwave therapie bestaan er?

Er bestaan twee vormen van shockwave therapie, waarbij uw fysiotherapeut afhankelijk van uw klachten en de beschikbare apparatuur een keuze zal maken uit een van de volgende behandelingen:

Radiale shockwave therapie

Dit is de meest voorkomende vorm van shockwave therapie. Hierbij wordt de energie van de schokgolf vanuit een apparaat met een behandelkop rechtstreeks op het huidoppervlak van de patiënt overgebracht. Radiale shockwave therapie is over het algemeen geschikt voor de behandeling van aandoeningen die zich aan de oppervlakte van het lichaam bevinden.

Gefocusseerde shockwave therapie

Bij deze vorm van shockwave therapie wordt de energie van de schokgolf gericht op de diepere weefsels en structuren van het lichaam. De behandelkop van het apparaat zendt de energie als een gerichte bundel uit, waardoor het mogelijk is om specifieke structuren zoals pezen, botten en gewrichten te behandelen. Deze vorm van shockwave therapie wordt vaak gebruikt voor de behandeling van diepe en hardnekkige aandoeningen.

shockwave therapie wat is dat

Bij welke klachten helpt shockwavetherapie?

Shockwave is effectief bij:

Wat kost een shockwave therapie behandeling?

De behandelingen voor shockwave therapie vallen onder fysiotherapie en worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Indien u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft, zullen de behandelingen dus vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Wij hebben met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten en brengen geen eigen bijdrage in rekening voor de shockwave behandelingen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Blogs

Bekijk ook

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer