Epley manoeuvre

De epley manoeuvre bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige plaats. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een ervaren fysiotherapeut bij Fysiogroep Waterland. Lees hier alles over de epley manoeuvre of neem direct contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Wanneer wordt de epley manoeuvre toegepast?

De epley manoeuvre is een behandeling voor mensen die last hebben van draaiduizeligheid. Dit heeft te maken met het evenwichtsorgaan in het binnenoor en de kristallen die zich hierin bevinden. Bij mensen die hier last van hebben, zijn deze kristallen losgeraakt en zijn ze verplaatst. Dit leidt tot prikkelingen van het evenwichtsorgaan en dit hierdoor krijgen mensen duizeligheidsklachten.

Hoe verloopt de behandeling?

Bij deze behandeling worden deze oorkristallen vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige plek verplaatst. Bij deze methode worden vier bewegingen met het hoofd gemaakt waarbij iedere beweging ongeveer 30 tot 45 seconden wordt aangehouden.

De behandeling verloopt als volgt:

  • Eerst vragen wij u om rustig te gaan liggen en het hoofd met 45 graden te draaien naar de kant van uw klachten.
  • Na 30 tot 60 seconden (tot de duizeligheid is weggetrokken) wordt uw hoofd de andere kant op gedraaid.
  • Na opnieuw 30 tot 60 seconden wordt de rest van uw lichaam op de zijde gedraaid waar u geen klachten heeft. Deze positie wordt ook nog eens 30 seconden vastgehouden.
  • Tot slot helpen wij u in de zittende houding. U zult dan nog enkele seconden duizelig blijven. U moet dan nog even een minuut uw hoofd laten hangen.
  • Vervolgens worden al deze stappen nog een- of tweemaal herhaald.

Wat gebeurt er na de Epley-beweging?

In de meeste gevallen helpt de Epley-beweging bij meer dan de helft van de mensen met positie-duizeligheid. Als je na de Epley-beweging minder duizelig bent, kun je gewoon doorgaan met je normale activiteiten en je hoofd op een normale manier bewegen. Het is belangrijk om niet bang te zijn om duizelig te worden.

Als je duizeligheid aanhoudt, kun je de Epley-beweging thuis nog 1 of 2 keer op verschillende momenten proberen. Als je na 1 week nog steeds aanvallen van duizeligheid hebt, is het raadzaam om opnieuw contact op te nemen met de fysiotherapeut om de Epley-beweging samen te herhalen.

Over het algemeen stoppen de aanvallen van positie-duizeligheid meestal vanzelf binnen 4 weken, zelfs als je de Epley-beweging niet doet. Als je na 4 weken nog steeds aanvallen van duizeligheid hebt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Soms is verder onderzoek nodig om de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen.

Epley manoeuvre: direct contact opnemen

Wilt u zo snel mogelijk van uw draaiduizeligheid af? Neem dan vrijblijvend contact op met onze fysiotherapeut. Onze specialisme zorgt ervoor dat uw klachten zo effectief mogelijk worden behandeld en verminderd. Uiteraard kunt u bij vragen terecht bij onze praktijk voor meer informatie over de epley manoeuvre.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Brochure download

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook
Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer
Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer
Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer
Revalidatie na rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie start al in het ziekenhuis. Er zal een fysiotherapeut bij u langs komen om advies te geven over houding en bewegingen. Ook zal er

Lees meer