Categorie 1

06 juni '22

3 feiten over de rol van voeding bij artrose!

Wanneer we patiënten met artrose behandelen binnen onze fysiotherapiepraktijk, krijgen we vaak de vraag of voeding en supplementen invloed kunnen hebben op hun artroseklachten. Het is begrijpelijk dat mensen met artrose op zoek gaan naar aanvullende oplossingen, naast fysiotherapie, om hun klachten te verminderen.

Jos Kooistra is een specialist in de behandeling van artrosepatiënten en heeft enkele feiten op een rijtje gezet.

Feit 1: Artrose is niet te genezen met voeding

Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren. Wel kan het hebben van een gezond gewicht invloed op uw klachten hebben.

Voedingscentrum zegt: op dit moment is er geen speciaal voedingsadvies voor mensen met artrose dat wetenschappelijk voldoende onderbouwd is. De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen.

Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk. Het kraakbeen zal niet meer aangroeien, ongeacht hoe gezond uw dieet is, als het eenmaal is afgesleten. Het slijtageproces zelf veroorzaakt geen pijn omdat kraakbeen geen zenuwen bevat. Pijn en stijfheid bij artrose worden juist veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten.

Feit 2: Bepaalde voeding kan ontstekingen afremmen

Bij artrose treden bijna altijd ontstekingen op in de gewrichtskapsels. Het is bekend dat sommige voedingsmiddelen deze ontstekingen kunnen verminderen, terwijl andere voedingsmiddelen ze juist kunnen verergeren. Als u last heeft van artrose, is het verstandig om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan Omega 3-vetzuren, aangezien deze een ontstekingsremmende werking hebben. Het effect van een ontstekingsremmend dieet is niet zo snel als dat van een ontstekingsremmende pijnstiller en kan pas na enige tijd voelbaar worden.

Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden bij artrose?

  • Veel groente en vers fruit
  • 2x per week vette vis, zoals haring, makreel, zalm of tonijn, deze zijn rijk aan ontstekingsremmende vetzuren.
  • Biologisch of scharrelvlees. Deze dieren bevatten meer gunstige Omega 3-vetzuren.
  • De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad; uit meerdere wetenschappelijke studies wordt de ontstekingsremmende werking van deze natuurlijke ingrediënten onderbouwd.

Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose?

  • Zonnebloemolie, margarine en pinda’s. Deze bevatten veel Omega 6-vetzuren. Bij een overmaat van dit vetzuur in uw lichaam wordt de ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren afgeremd.

Wilt u meer weten over ontstekingsremmende diëten, neem dan eens een kijkje op deze site.

Feit 3: Overgewicht geeft extra klachten bij artrose

Het is een bekend feit dat overgewicht een negatieve impact heeft op gewrichtsklachten. Mensen met artrose en overgewicht ervaren vaak meer pijnklachten. Hoewel het volgen van een ontstekingsremmend dieet geen garantie biedt voor gewichtsverlies, kan het in veel gevallen wel helpen om overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is bewezen dat beweging effectief is bij zowel artrose als het behouden van een gezond gewicht. Door regelmatig te bewegen en een gezond eetpatroon te handhaven, kunt u uw gewicht onder controle houden en uw artroseklachten beheersen.

Welke rol speelt fysiotherapie bij artrose?

Heeft u artroseklachten en wilt u uw klachten de baas blijven. Dan kunnen de fysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland u daarbij ondersteunen.

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar om u met raad en daad bij te staan. Wilt u begeleid worden bij uw artrose of wilt u eerst meer informatie over onze behandelingen bij artrose?

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer