Categorie 1

28 juli '21

Artrose vs reuma

Artrose en andere reumatische aandoeningen zijn aandoeningen die zorgen voor pijn in de gewrichten. Beide aandoeningen hebben impact op jouw dagelijks leven en het maken van (voor het oog) simpele bewegingen. Daarom worden ze ook vaak met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze aandoeningen? We leggen het uitgebreid voor je uit.

Heeft u last van artroseklachten of reumatische aandoeningen? Fysiogroep Waterland is gespecialiseerd in het behandelen van deze aandoeningen en werk nauw samen met uw huisarts en specialisten. Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via 0299-653499.

De overeenkomsten tussen artrose en andere reumatische aandoeningen

Om de verschillen tussen de aandoeningen uit te leggen, is het handig om te weten wat artrose en andere reumatische aandoeningen zijn en wat ze met elkaar gemeen hebben. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn: reuma, artritis en poly-artrose. De klachten van artrose en reumatische aandoeningen lijken veel op elkaar: pijnlijke gewrichten, stijfheid en/of zwelling in de gewrichten. Door deze overeenkomsten worden ze vaak met elkaar verward.

De verschillen tussen artrose en andere reumatische aandoeningen

Artrose:

Artrose is een vorm van reuma waarbij het gehele gewricht betrokken is. Het kraakbeen wordt dunner, neemt in kwaliteit af en raakt beschadigd. Dit kan komen door overbelasting, onjuiste belasting, erfelijkheid en het hebben van een hogere leeftijd. Kraakbeen herstelt niet of nauwelijks. In kraakbeen zelf zitten geen zenuwen en kan geen pijnklachten geven. De pijn die gevoeld wordt in het gewricht komt vaak door veranderingen in en om het gewricht zoals veranderingen aan het bot, zwelling in het gewricht of veranderingen aan de spieren en pezen rondom het gewricht.

Reuma:

Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het kan tot uiting komen in gewrichten. Vaak in de vorm van ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat het kraakbeen dunner en slechter van kwaliteit wordt waardoor artrose ontstaat. Dit verklaart waarom reuma en artrose vaak worden verward.

Artritis:

Naast reuma zijn er ook nog andere reumatische aandoeningen. Artritis is daar één van. Artritis is een auto-immuunziekte. Bij artritis zit er een ontsteking in het gewrichtskapsel. Dit veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten. Door deze klachten die lijken op artrose klachten wordt artritis vaak verward met artrose, maar het is zeker niet hetzelfde.

Poly-artrose

Poly-artrose staat voor artrose in verschillende gewrichten in het lichaam. Deze vorm kan doordat de artrose zich uit in verschillende gewrichten in plaats van in maar één gewricht, maar kan ook door een auto-immuunziekte ontstaan. Deze auto-immuunziekte valt de gezonde kraakbeencellen aan, waardoor het kraakbeen afneemt in dikte en de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt.

Bewegen met artrose of andere reumatische aandoeningen

Artrose of andere reumatische aandoeningen zorgen voor vervelende pijnklachten in de gewrichten. Hierdoor is het erg verleidelijk om minder of helemaal niet te gaan bewegen. Dit is echter niet bevorderlijk voor de beweeglijkheid die u nog heeft. Onder begeleiding van onze fysiotherapeuten brengen wij u weer in beweging op een verantwoorde manier. Wij kijken naar uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Bent u benieuwd hoe zo’n begeleidingstraject er uit ziet?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier, door te bellen naar 0299-653499 of een e-mail te sturen naar info@fysiogroepwaterland.nl

Bron: https://www.vanbroekhovenfysiotherapie.nl/artrose-reumatische-aandoeningen-roosendaal/

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer