Categorie 1

25 januari '22

De hamstringblessure: een veel voorkomend probleem!

Een acute hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Meestal ontstaat zo’n blessure tijdens het sporten, vaak bij explosieve bewegingen als sprinten, remmen, wenden en keren. U voelt een felle pijn en soms wordt de plek dik en blauw. De gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland kunnen helpen bij het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van een hamstringblessure.

Wat kunnen we bij Fysiogroep Waterland voor u betekenen?

Voor een goed herstel heeft u de ondersteuning van een fysiotherapeut nodig. Een fysiotherapeut kan onderzoeken hoe de hamstringblessure is ontstaan en welke oefeningen kunnen helpen bij een goed en vlot herstel. Daarnaast kan hij/zij ook helpen om te bepalen wanneer u weer kunt beginnen met sporten en hoe u een nieuwe blessure voorkomt.

Wat is een hamstringblessure?

De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten, als u een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt. U kunt ook een hamstringblessure krijgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een onverwachte beweging.

De klachten van een hamstringblessure

Bij een hamstringblessure voelt u een felle pijn in uw bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. U kunt uw been vervolgens moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen.

De ernst van een hamstringblessure in 4 categorieën

De ernst van een hamstringblessure meten we aan de hand van de volgende 4 categorieën:

Graad 0

In het dagelijks leven merkt u weinig tot niets van de blessure. U ziet geen zwelling. De plek waar u geblesseerd bent, is hooguit een beetje gevoelig. Bij sporten ‘trekt’ het wel een beetje in de hamstring. In dit geval is er geen schade aan de spiervezels.

Graad 1

Als u uw been buigt, voelt dit niet echt prettig, maar wandelen doet nauwelijks pijn. U ziet geen zwelling. De plek waar u geblesseerd bent, is wel een beetje gevoelig. In dit geval is er een beetje schade aan de spiervezels.

Graad 2

Drukken op de hamstring is pijnlijk en u ziet misschien een zwelling en/of een verkleuring. Wandelen of fietsen doet pijn: u kunt uw knie moeilijk buigen. In dit geval is er behoorlijke schade aan de spiervezels.

Graad 3

Lopen is erg pijnlijk en lukt misschien zelfs alleen met krukken. U voelt de pijn niet alleen in uw bovenbeen, maar ook in de spieren ernaast. Aan de achterkant van uw bovenbeen kan een zwelling te zien zijn, die soms blauw is. In dit geval is de spier volledig gescheurd; je kunt je spier niet meer aanspannen.

De behandeling van een hamstringblessure

Als de hamstringblessure net is ontstaan, vermijd dan pijnlijke beweging totdat u weet hoe ernstig de blessure is. Neem contact met ons op om een diagnose te laten stellen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, met name als niet duidelijk is of de hamstring totaal is gescheurd. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure.

Als u kunt wandelen, joggen en traplopen zonder pijn, betekent dit nog niet dat u weer mag sporten. Als het gaat om de hamstring, is er een groot verschil tussen dagelijkse activiteiten en (explosieve) bewegingen tijdens het sporten. De revalidatie na een hamstringblessure is dan ook niet klaar als u weer pijnloos kunt wandelen of fietsen. De hamstring dient weer getraind te worden zodat deze ook weer bestand is tegen herhaaldelijke explosieve bewegingen tijdens sportbeoefening bijvoorbeeld. Deze laatste fase van revalidatie vraagt specifieke kennis van de fysiotherapeut. Een sportfysiotherapeut heeft deze kennis. Daarom is het verstandig de revalidatie van een hamstringblessure te laten begeleiden door een sportfysiotherapeut.

Met 3 vestigingen in Monnickendam en Marken maken wij fysiotherapie toegankelijk voor de inwoners van Waterland.

Hoe lang het duurt voordat u weer kunt sporten, hangt van meerdere factoren af. Meestal kunt u binnen vier tot zes weken weer sporten en na zes tot acht weken weer meedoen aan wedstrijden.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

15 juli '24

Zwangeren, opgelet! 🌟

We hebben weer nieuwe data voor de Bevallingsvoorbereiding workshops gepland! Deze eenmalige workshop volg je samen met je bevalpartner en zit boordevol nuttige informatie en

Lees meer

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer