Categorie 1

25 januari '22

Fysiotherapie na een beroerte

Bij een beroerte (of Cerebro Vasculair Accident, afgekort CVA) is sprake van een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen. Welke problemen men na een beroerte krijgt, is afhankelijk van de beschadiging aan het hersenweefsel. Na een beroerte (CVA) moeten de meeste mensen revalideren. Intensief en regelmatig oefenen is belangrijk na een beroerte. Jos Kooistra van Fysiogroep Waterland heeft jarenlange ervaring in het ziekenhuis met het behandelen van patiënten die een CVA hebben doorgemaakt. Fysiotherapie kan op allerlei manieren en in verschillende fases bijdragen aan uw herstel.

De eerste dagen na de beroerte

Als u een beroerte heeft gehad, is het goed om zo snel mogelijk weer uit bed te komen. Het liefst al binnen drie dagen. Dit heeft een positieve invloed op het herstel en vermindert de kans op complicaties. Een fysiotherapeut helpt om snel en op een veilige manier weer in beweging te komen. De behandeling start ook als opstaan nog niet lukt: in dat geval doet u onder begeleiding van uw fysiotherapeut in bed vast wat (ademhalings)oefeningen.

De revalidatiefase

Zodra u uit bed mag, gaat de fysiotherapeut indien mogelijk dagelijks met u oefenen. Het doel van de behandeling is dat u leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Intensief oefenen in deze periode is noodzakelijk, soms meermalen per dag. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een looprek, een wandelstok of een beugel. Uw fysiotherapeut kan u leren hoe u deze hulpmiddelen goed kunt gebruiken.

Drie maanden na de beroerte

Ongeveer drie maanden na de beroerte wordt pas echt duidelijk wat uw mogelijkheden zijn. Overigens kunt u ook dan met (intensief) oefenen nog steeds nieuwe vaardigheden aanleren. Uw fysiotherapeut kan u leren omgaan met de blijvende beperkingen. Ook ondersteunt en begeleidt de fysiotherapeut andere hulpverleners die betrokken zijn bij de behandeling. De fysiotherapeutische behandeling is er in deze fase op gericht dat u uw gewone leven zoveel mogelijk weer oppakt.

Wat is een beroerte?

De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor ‘cerebro vasculair accident’. Letterlijk betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Bij dit ongeluk raakt het hersenweefsel beschadigd. Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 Nederlanders een beroerte. Bij 80% van de mensen gaat het om de afsluiting van een bloedvat, bij 20% om een bloeding.

De klachten na een beroerte

Een beroerte kan o.a. de volgende lichamelijke gevolgen hebben:

  • Problemen met lopen
  • Moeite om het evenwicht te bewaren
  • Een arm die niet ‘meewerkt’
  • Problemen met praten

Naast lichamelijke gevolgen kan een beroerte ook voor psychosociale problemen zorgen, doordat uw gedrag en karakter zijn veranderd. Welke problemen men krijgt en hoe erg die problemen zijn, is afhankelijk van de beschadiging aan het hersenweefsel. Zie ook thuisarts.nl voor meer informatie over een beroerte.

Behandeling van een beroerte

Als u een beroerte krijgt, wordt u vrijwel altijd meteen opgenomen in een ziekenhuis. Ruim de helft van de patiënten mag na een poosje weer naar huis. Als dat nog niet mogelijk is, volgt overplaatsing naar een revalidatiecentrum of een verpleeghuis. Na een beroerte volgt voor de meeste patiënten, thuis of in een instelling, een periode van revalidatie. Revalideren is teamwerk. Allerlei soorten hulpverleners leveren in eerste maanden na de beroerte allemaal hun eigen, specifieke bijdrage aan het revalidatieproces. De fysiotherapeut maakt daar onderdeel van uit.

De behandeling richt zich in de revalidatieperiode op het voorkomen of verminderen van de lichamelijke en psychosociale problemen.

Jos Kooistra is de gespecialiseerde CVA-fysiotherapeut van Fysiogroep Waterland.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer