Categorie 1

18 juni '21

Help! Ik ben door mijn rug gegaan… En nu?

We maken het bijna allemaal wel een keer mee in ons leven: door de rug gaan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Waarom gebeurt het en wat kan je er tegen doen? Lees hier de 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen en wat je kan doen als het toch fout gaat.

Door de rug gaan, wanneer gebeurt het?

Bij veel gevallen waarbij iemand door zijn/haar rug is gegaan was dat tijdens het snel (en onoplettend) tillen. Vaak wanneer je haast hebt of een te zwaar item alleen moet tillen kan de pijn in de rug “schieten”. Wanneer je tijdens het sporten het gewicht of de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwt komt het nog wel eens voor dat de uitvoering van de oefeningen hierop achteruitgaat. Ook dit kan ervoor zorgen dat de pijn er ineens in “schiet”.

Tegenwoordig werken veel mensen door COVID thuis en dit zorgt ook voor veel rugklachten. Niet alleen acute klachten, maar ook langdurige klachten komen nu veel voor. Door het lang zitten in bijvoorbeeld een keukenstoel of een stoel die niet is afgesteld op je bureau kan je lichaam verkrampt raken. Wanneer je daarna ineens opstaat en snel wilt bewegen kan je ook door de rug gaan.

Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan?

Als je door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen. Soms gaat die verkramping na een paar dagen weer over en is er geen langdurig probleem. In de gevallen dat het niet zomaar over gaat is het verstandig om een afspraak te maken met je fysiotherapeut. Om te voorkomen dat het probleem erger wordt kan je fysiotherapeut je behandelen en oefeningen meegeven om terugkerende klachten te voorkomen. In sommige gevallen is er iets anders aan de hand en dan zal de fysiotherapeut doorverwijzen naar de nodige specialist of arts.

4 tips om het door de rug gaan te voorkomen:

  • Let op je houding tijdens het tillen. Probeer eens door de knieën te zakken en vanuit de benen te tillen of met één knie op de grond te steunen.
  • Kijk tijdens het sporten eens samen met je partner of trainer goed naar de uitvoering van je oefeningen. Ga eventueel samen met je trainer op zoek naar vervangende oefeningen om de rug te ontlasten.
  • Wissel af en toe tijdens het werken van houding. Sta regelmatig even op, loop een rondje en strek de benen.
  • Hetzelfde geldt voor lang staan en slenteren tijdens het wandelen. Probeer een rechte houding aan te nemen en strek af en toe even helemaal op om de spieren los te maken.

Wat kan je zelf doen op het moment dat je door de rug gaat?

  • Het is belangrijk om zo goed mogelijk te blijven bewegen. Wanneer je een afwijkende houding aanneemt gaan ook andere delen van het lichaam verkrampen om de rug te ontlasten.
  • Vaak is een warme douche erg prettig om de spierspanning te verlagen. Dit is vaak wel van korte duur.
  • Om de pijn kort wat te verlichten kunt je ook een lichte pijnstiller innemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Doe dit alleen als je geen allergie hebt voor de bestanddelen of van de arts een reden hebt gekregen om dit niet in te nemen.
  • Doe oefeningen waarbij je de rug soepel maakt en niet te veel hoeft aan te spannen om de spierspanning wat te verlichten.

Fysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland zijn gespecialiseerd in het behandelen van (lage)rugklachten. Om het maximale uit uw herstel te halen werken wij via het RugNetwerk nauw samen met artsen en specialisten.

Heb je acute rugklachten die niet minder worden of heb je vragen over je rugklachten?

Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland je helpen!

Je kunt contact opnemen via 0299-653499 / info@fysiogroepwaterland.nl / contactformulier.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer