Categorie 1

18 maart '21

Mallet finger

Heeft u last van een mallet finger? Dit is een vervelende aandoening. Hierbij scheurt de strekpees van het laatste vingerkootje. Deze klacht komt veel voor in Nederland. U bent dus echt niet de enige die hier last van heeft. De handfysiotherapeut van Fysiogroep Waterland kan u hierbij helpen. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een mallet finger.

Wat is een mallet finger?

Er is sprake van een mallet finger, wanneer de strekpees los van de aanhechting van het bot van het laatste vingerkootje scheurt. Dit wordt ook wel een baseball finger of een hamervinger genoemd. Doordat het vingerkootje scheurt, kunt u hem niet meer uit u zelf strekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u een bal vangt of uw vinger stoot.

Wat zijn de oorzaken van een hamervinger?

Een hamervinger ontstaat wanneer de vingertop met veel kracht wordt gebogen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je je vinger hard stoot. De pees die aan het bovenste vingerkootje vastzit, scheurt dan af. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het sporten gebeuren wanneer de bal met een grote snelheid op de gestrekte vinger komt. Dit kan bij voetbal, volleybal, handbal of basketbal gebeuren. Daarnaast kan het tijdens het huishouden ook gebeuren. Ouderen kunnen een malletfinger al krijgen wanneer ze hun vinger zacht stoten.

Wat zijn de symptomen van een mallet finger?

Bij een mallet finger zijn er verschillende klachten waar u last van kan hebben. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Je kunt de vingertop niet meer uit u zelf strekken
  • De vingertop blijft in een gebogen stand staan
  • De vingertop doet veel pijn
  • Er kan een zwelling ontstaan
  • Je stoot de vinger vaak en je blijft sneller haken
  • Na een langere tijd kun je ook het middelste vingergewricht overstrekken

Hoe kan een mallet finger behandeld worden?

Bij deze aandoening zijn er een aantal factoren belangrijk. Ten eerste is het zeer belangrijk dat u een goed zittende spalk laat aanmeten en deze op de juiste wijze draagt. Dit is van essentieel belang voor een goed herstel. Deze spalk zorgt ervoor dat uw vinger recht blijft. Zo kan het botje of de pees weer aan elkaar groeien. Ook is handtherapie een belangrijk bij een hamervinger. De handfysiotherapeut helpt u bij het opbouwen van de kracht en het terugkrijgen van de buig en strek functie van uw vinger.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer