Categorie 1

05 augustus '21

Rugklachten bij jongeren te wijten aan een slechte houding?

We kennen allemaal het huidige beeld op straat… Bijna iedereen kijkt naar beneden op zijn/ haar telefoon. En bij thuiswerken en studeren in deze tijd zitten we langdurig in dezelfde houding achter onze computer. Houdingen die niet zo goed voor ons zijn. Dit kan een oorzaak zijn van rugklachten. Maar hoe voorkomt u nu rugklachten door een slechte houding? U leest in deze blog van onze collega Jos Kooistra zijn tips:

Slechte houding bij jongeren, waar komt dat door?

Wij zijn inmiddels allemaal gewend aan het gebruik van een mobiele telefoon, computer of tablet. We zijn het de afgelopen jaren ook veel intensiever gaan gebruiken. Maar wat voor invloed heeft dat op uw lichaam? Wat we veel in onze praktijk tegenkomen zijn mensen (vooral veel jongeren) die dagelijks 8 uur achter de computer moeten werken voor school of werk. Helaas wordt er vaak tussen de lessen en het werken door niet veel bewogen en wordt op dat moment de mobiele telefoon opgepakt. Dat zorgt ervoor dat de rug en nek gedurende 8 uur in dezelfde houding wordt gezet. Op de korte termijn wordt er niet veel gemerkt van de slechte houding en kan de rug het nog opvangen, maar na een tijdje krijgen toch veel mensen last van rugklachten.

Wat is nu een slechte houding?

Wist u dat uw hoofd ongeveer 7% van uw hele lichaamsgewicht bevat? Als u continu een verkeerde lichaamshouding aanneemt tijdens uw werk of bij het kijken op uw telefoon, wordt er heel veel gevraagd van de spieren in uw rug om uw houding te compenseren. Als die compensatie er niet zou zijn, zou u omvallen. Wat is nu een slechte houding? Eigenlijk zou u wanneer u in de spiegel kijkt een rechte lijn naar beneden moeten kunnen trekken vanaf uw kruin tot aan uw hakken. Zo is uw lichaam in balans. Ziet u daarin ergens meer een holling of juist een bolling? Dan kan het zijn dat de spieren van dat lichaamsdeel harder moeten werken om te zorgen dat u simpelweg niet omvalt.

Wat kunt u zelf doen?

1. Check uw houding in de spiegel. U zou een lijn moeten zien van uw hakken, knieën, heupen, schouders naar uw oor. Nu staat u rechtop!

2. Kom in beweging! Strek u af en toe even helemaal uit. Sta op en maak uw hele lichaam lang, van uw tenen tot aan het puntje van uw vingers. Draai een paar rondjes met uw schouders, draai rondjes met uw hoofd en strek uw rug even over de leuning van uw stoel.

3. Leg na maximaal 20 minuten uw telefoon even weg. Dit is niet alleen bevorderlijk voor uw houding, maar ook voor uw ogen!

4. Stel uw bureau en stoel in op de juiste hoogte. Een aantal pijlers hierbij zijn: Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan en uw knieën in een hoek van 90 graden staan. Ga helemaal achter in uw stoel zitten en leun tegen uw stoel aan. Schuif nu uw stoel aan uw bureau zodat u met uw armen kan steunen op uw ellebogen zonder dat u uw schouders op hoeft te trekken. Zet uw scherm op een hoogte zodat u bij recht vooruit kijken precies op de bovenrand van uw scherm kijkt.

Heeft u rugklachten door een slechte houding of wilt u meer uitleg van een fysiotherapeut?

Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland u helpen. Neem contact met ons op via: 0299-653499 / info@fysiogroepwaterland.nl of het contactformulier

Bron: https://www.vanbroekhovenfysiotherapie.nl/rugklachten-houding-roosendaal-etten-leur/

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

20 augustus '24

Trainen Tijdens je Zwangerschap of na je Zwangerschap!

Ben je zwanger of ben je onlangs bevallen (meer dan 3 weken geleden)? Kom dan een keer een gratis proefles volgen en ervaar zelf de

Lees meer

Categorie 1

23 juli '24

Revalidatie na operatie

Fysiogroep Waterland is gespecialiseerd in het revalideren van patiënten na een operatie.   Hierbij kunt u denken aan: ✓ Nieuwe Heup (THP) ✓ Nieuwe Knie

Lees meer

Categorie 1

15 juli '24

Zwangeren, opgelet! 🌟

We hebben weer nieuwe data voor de Bevallingsvoorbereiding workshops gepland! Deze eenmalige workshop volg je samen met je bevalpartner en zit boordevol nuttige informatie en

Lees meer