Categorie 1

05 augustus '21

Rugklachten tijdens het sporten? Deze tips helpen!

Rugklachten bij het sporten komen veel voor en kunnen u erg belemmeren in uw trainingen. Niet alleen pijn, maar ook stijfheid in de rug of heupen kan hiervoor zorgen. Heeft u pijn in uw rug tijdens het sporten? Lees in dit artikel wat mogelijk de oorzaak kan zijn van uw rugklachten en hoe u er vanaf kunt komen. Deze tips helpen u!

Wat kan de oorzaak zijn van de rugklachten?

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor rugklachten tijdens het sporten. Wanneer u net begint met sporten en nog niet zo goed weet hoe u bepaalde oefeningen moet doen, kunnen de spieren in uw rug overbelast raken. Het kan ook zijn dat u juist al langer sport, maar dat u in het verzwaren van gewicht te snel aan het opbouwen bent. Dit kan ervoor zorgen dat u met andere spieren gaat compenseren om toch de belasting aan te kunnen, wat weer kan zorgen voor andere klachten. Nog een mogelijkheid is dat u al onderliggende rugklachten had, maar die niet zodanig aanwezig waren dat u er echt last van had. Zodra u weer gaat sporten of gewicht gaat opbouwen kan dit zorgen voor pijn en overbelasting.

Welke rugklachten kunt u hebben tijdens het sporten?

Een veel voorkomende rugklacht tijdens het sporten is pijn in de lage en/of midden rug, maar ook pijn in bil, been of bekken. Dit kan een zeurende pijn zijn of een stekende pijn met eventueel zelfs uitstraling naar uw been toe. Ook kan er stijfheid ontstaan in de rug, benen of heupen. Hierdoor neemt uw beweeglijkheid af en wordt u geremd bij het uitvoeren van sommige oefeningen tijdens het sporten.

Wat kunt u doen aan rugklachten tijdens het sporten?

Wanneer uw rugklachten tijdens het sporten erg hinderlijk zijn, is het belangrijk om goed te kijken waar de klachten vandaan komen. Of dit nu ligt aan de oefeningen die u doet, hoeveel gewicht u gebruikt of hoe u de oefeningen uitvoert, daarin kan een groot deel van uw probleem te vinden zijn. Een fysiotherapeut, manueel therapeut of sport fysiotherapeut kunt u hierbij helpen door een uitgebreide intake te doen. Maak een afspraak voor een intake en advies over uw klachten.

Wat kunt u hier alvast zelf aan doen tijdens het sporten?

Wij hebben alvast een aantal tips die u al kunt uitproberen:

  • Ga samen sporten en laat uw sportmaatje kijken naar de uitvoering van uw oefeningen.
  • Probeer eens een iets lichter gewicht te gebruiken, helpt dat niet? Probeer dan een andere oefening uit, die vergelijkbaar is met de oefening die u deed.
  • Zorg voor een goede warming-up, dit is niet alleen goed voor uw rug, maar ook voor de rest van uw lichaam.
  • Neem genoeg rust tussendoor, ongeveer 30 seconden tot 1 minuut rust na elke set.
  • Doe na het trainen ook een goede cooling-down; dit kan bijvoorbeeld stretchen, wandelen of fietsen zijn.

Wilt u hulp bij het voorkomen van een pijnlijke rug tijdens het sporten?

Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Fysiogroep Waterland u helpen. Met praktijk op Marken en Monnickendam staan wij 6 dagen per week voor u klaar. Neem contact met ons op via: 0299-653499 / info@fysiogroepwaterland.nl of het contactformulier

Bron: https://www.vanbroekhovenfysiotherapie.nl/rugklachten-sporten-roosendaal/

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer