Categorie 1

07 oktober '21

Slijmbeursontsteking van de schouder: de bursitis

Een bursa wordt ook wel slijmbeurs genoemd. Het is een soort zacht stootkussentje gevuld met een vloeistof dat de wrijving tussen bewegende weefsels vermindert. Daarnaast dempt een bursa plotseling inwerkende krachten bij het stoten of vallen. Bursae (meervoud van bursa) bevinden zich rond gewrichten waar veel beweging plaats vindt of waar de huid of spieren over uitstekende botpunten moeten glijden. In de schouder zijn er bursae tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak te vinden.

Direct een afspraak maken voor uw schouderklacht? U kunt contact opnemen met Fysiogroep Waterland via 0299-653499

Oorzaken van een slijmbeursontsteking in de schouder

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een bursa kan gaan ontsteken. In de medische wereld wordt altijd ‘itis’ aan het eind van een woord gebruikt om een ontsteking aan te duiden. Omdat een bursa meestal een goede doorbloeding kent, is sprake van een duidelijk aanwezige ontstekingsfase. Wij onderscheiden 3 manieren om een bursitis te krijgen:

1) Overbelasting
Langdurig of overmatig bovenhandse werkzaamheden veroorzaken veel wrijving over de bursa. Er is vrijwel altijd sprake van een combinatie tussen een peesletsel en een bursitis. Mensen die normaal gesproken weinig lichamelijk actief zijn, zijn eerder vatbaar voor deze klachten tijdens een periode van toenemende belasting. Bijvoorbeeld tijdens, of na een verhuizing of schilder- / behang werkzaamheden.

2) Een ongeval
Een directe val op de schouder waardoor de bursa geïrriteerd raakt

3) Andere oorzaken
Soms liggen er onderliggende processen ten grondslag aan de ontsteking. Bijvoorbeeld een bacteriële infectie of auto-immuunprocessen zoals bij reumatische aandoeningen.

Klachten en verschijnselen van een slijmbersontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt vaak voor in combinatie met een letsel van de pezen. Een bursitis kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn op de op de bovenkant van de schouder. De plek is gevoelig als er druk op uitgeoefend wordt. Het heffen van de arm is vanwege de pijn vrijwel onmogelijk. Het heffen van de arm is ook pijnlijk wanneer de arm door een ander geheven wordt. Dit is bij een zuivere inklemming van een pees minder het geval.

Beloop

Een ontsteking van de bursa kan acuut ontstaan of een langdurig insluipend karakter hebben.Bij een acute bursitis is rust zinvol; zo gauw de pijn het toelaat wordt gestart met rustige slinger en zwaai oefeningen. Zwaar belasten moet echter worden vermeden. Fysiotherapie kan helpen het genezingsproces te begeleiden en te bevorderen.

Indien de klachten van een acute bursitis niet verbeteren binnen een week of 2-3 of wanneer het een geleidelijk ontstane en verergerende klacht betreft, dan is het raadzaam advies te vragen aan een fysiotherapeut. Deze kan helpen om het genezingsproces te bevorderen via het geven van adviezen, het instrueren van oefeningen eventueel gecombineerd met mobilisatietechnieken en/of dry needling. Oefeningen kunnen helpen om de ruimte onder het schouderdak te vergroten.

In sommige gevallen zal er voor gekozen worden om een ontstekingsremmende injectie toe te dienen. Dit zal in overleg met en door een (huis)arts gedaan worden.

Wilt u meer informatie over de behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met Fysiogroep Waterland via:

· 0299-653499
· info@fysiogroepwaterland.nl
· contactformulier.

Bron: https://www.fysiofitcare.nl/slijmbeursontsteking-schouder-fysiotherapie-beek/

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

15 juli '24

Zwangeren, opgelet! 🌟

We hebben weer nieuwe data voor de Bevallingsvoorbereiding workshops gepland! Deze eenmalige workshop volg je samen met je bevalpartner en zit boordevol nuttige informatie en

Lees meer

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer