Revalidatie na knieprothese

revalidatie na knieprothese

Revalidatie na knieprothese is een herstelproces dat steeds vaker voorkomt. Een knieprothese kan worden geplaatst als gevolg van artrose of andere aandoeningen van de knie die leiden tot pijn en beperkte beweging. De operatie kan leiden tot een verbeterde mobiliteit en pijnvermindering, maar het is belangrijk om te weten wat u kunt verwachten tijdens de revalidatieperiode. Het herstelproces kan een lange tijd in beslag nemen, maar verschilt van persoon tot persoon.  Fysiogroep Waterland begrijpt het belang om in een fijne omgeving te revalideren. Om uw knie na operatie weer verantwoord te gebruiken en om verloren kracht terug te krijgen.

Hoe lang duurt de revalidatie na een knieprothese?

Na een knieoperatie duurt het gemiddeld 2 tot 6 weken voordat u weer op krukken kunt lopen om valpartijen te voorkomen. In overleg met de fysiotherapeut kunt u daarna geleidelijk afbouwen. De duur van de fysiotherapie hangt af van uw persoonlijke behandelplan en kan worden aangepast aan uw thuissituatie en werkomgeving. Ook kan u aangeven welke doelen u wilt bereiken. Het herstelproces duurt gemiddeld 6 weken tot 4 maanden, afhankelijk van de conditie van uw knie voor de operatie. Het is mogelijk dat u binnen deze periode alweer voldoende mobiliteit in de knie hebt om de dagelijkse routine op te pakken. Soms kan het echter wel een jaar duren voordat het gewenste eindresultaat is bereikt.

Eerste dagen na de operatie

De eerste dagen na de operatie zal de pijn en de zwelling het hoogst zijn. Het is belangrijk om pijnstillers te nemen volgens het voorschrift van de arts en te rusten om het herstelproces te bevorderen. Het is ook aan te raden om regelmatig het been te bewegen volgens de aanwijzingen van de arts of fysiotherapeut, om stijfheid te voorkomen.

Fysiotherapie bij revalidatie knieprothese

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie na een knieprothese. Bij de revalidatie na een knieprothese krijgt u oefeningen mee. Deze oefeningen kunnen thuis worden gedaan, maar het is ook aan te raden om regelmatig afspraken te maken voor professioneel advies en begeleiding. Doordat de spieren rondom de knie aan kracht hebben verloren, is het belangrijk dat  u regelmatig oefent.

Terugkeer naar normale activiteiten

Het herstel na een knieprothese kan enkele weken tot enkele maanden duren. Het is belangrijk om rustig op te bouwen en te luisteren naar het lichaam, om overbelasting te voorkomen. Met de tijd zullen de pijn en de zwelling afnemen en zal het makkelijker worden om de normale activiteiten te hervatten. Het is aan te raden om te blijven oefenen om de knie soepel en sterk te houden.

revalidatie_na_knieoperatie

Revalideren na knieoperatie

Revalideren na een knieoperatie is een intensief proces waar wij u bij kunnen ondersteunen. Wij hebben een divers team dat bestaat uit de beste specialisten voor de juiste zorg en begeleiding. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, zodat geen vraag onbeantwoord blijft. Wij zetten ons in voor uw gewenste herstel en staan u bij gedurende het gehele revalidatieproces.