Neem contact op

Chronische polsklachten

Chronische polsklachten zijn meestal zeer pijnlijk klachten. Het kan het uitvoeren van werk en dagelijkse werkzaamheden beperken. Veel mensen in Nederland hebben last van deze klachten. Hier leest u meer over de oorzaken, symptomen en de behandeling.

Wat zijn polsklachten?

Chronische polsklachten zijn vervelende klachten die zeer pijnlijk zijn. Zo kan het polsgewricht instabiel worden en de pols kan het stijf worden. Hierdoor wordt het lastiger om werk of andere dagelijkse werkzaamheden te verrichten. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat u kracht uit de pols of de hand verliest. Deze blessure is zeer vervelend, omdat u eigenlijk uw polsen constant gebruikt.

De oorzaak van chronische polsklachten

Chronische polsklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan de pols breken of kneuzen door een val of sportongeval. Ook kunnen de klachten ontstaan door te zwaar werk, repetitieve werkzaamheden of een langdurige verkeerde houding. Dit leidt in een aantal gevallen tot letsel van de pols. Verder kan de oorzaak ook slijtage zijn van het gewricht of zelfs het carpaal tunnel syndroom.

Wat zijn de symptomen?

Mensen kunnen verschillende klachten ervaren bij chronische polsklachten. Hieronder volgen een aantal veelvoorkomende symptomen:

  • Pijn aan pols bij opdrukken
  • Pijnlijke vingers en hand
  • Knakkend of krakend geluid
  • Minder gevoel in de hand en vingers
  • Krachtsverlies in pols
  • Minder knijpkracht
  • Doorlopende pijn in de onderarm

Hoe kunnen chronische polsklachten behandeld worden?

Wanneer u last heeft van polsklachten, is het belangrijk om veel rust te houden. Dit is helaas een lastige opgave, aangezien u uw pols constant moet gebruiken. Daarnaast zijn er ook verschillende oefeningen die u kunt doen op de pijn te verminderen. Indien de klachten aanhouden, kan handtherapie helpen bij het behandelen van uw klachten. De handfysiotherapeut kan u helpen bij het herstellen en het verminderen van de klachten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

Gebroken vingers en/of (midden)hand

In principe kunnen alle botten van hand en vingers gebroken worden. Dit gebeurt meestal wanneer u valt of de hand hard wordt geraakt. Afhankelijk van de exacte locatie van de breuk en hoe ver de breuk is gevorderd, zullen specifieke behandelingen worden gebruikt.
Lees meer
gebroken duim

Gebroken duim

Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen.
Lees meer