etalagebenen
Neem contact op

Etalagebenen

Bij etalagebenen heb je vernauwingen in de beenslagaders. Dit kan ontstaan door slagaderverkalking. Hierdoor neem de bloedtoevoer naar de benen af. Dit kan een doof gevoel, kramp of pijn veroorzaken. Wanneer je loopt, nemen de klachten toe.

Wat zijn etalagebenen?

In het kort samengevat zijn etalagebenen een vaatziekte. Bij deze aandoening ontstaan er vernauwingen in de beenslagaders. In je lichaam zitten slagaderen. Dit zijn bloedvaten die zuurstof naar je bloed vervoeren. Wanneer je beweegt hebben je spieren veel zuurstof nodig. De slagaderen zorgen ervoor dat dit gebeurt. Als je bijvoorbeeld gaat lopen, dan krijgen je beenspieren niet voldoende zuurstof door de vernauwing. Hierdoor ontstaan er klachten. Wanneer je dan weer stil staat, komen deze spieren weer tot rust. Dit komt doordat de bloedstroom dan weer verbeterd en de spieren weer genoeg zuurstof ontvangen. Deze aandoening wordt ook wel claudicatio intermittens genoemd. Etalagebenen heeft zijn naam te danken aan het feit dat mensen met dit probleem vaak even stilstaan voor een winkelruit om de pijn in hun benen te laten verdwijnen. 1 op de 5 mensen in Nederland boven de 50 jaar hebben last van etalagebenen.

Wat zijn de symptomen?

 • Pijn
 • Kramp
 • Een doof/moe gevoel
 • De klachten verdwijnen wanneer je stilstaat
 • Als je begint te lopen, dan beginnen de klachten
 • De klachten voel je in je bil, dijbeen, kuit of voet
 • Snel lopen of op een helling lopen verergeren de klachten
 • Pijn in de nacht

Wat zijn de oorzaken?

Etalagebenen wordt veroorzaakt door vetafzetting en verkalking van de slagader. Dit leidt vervolgens tot vernauwing van de slagader en in ergere gevallen tot totale afsluiting. Hierdoor is de bloeddoorstroming in je slagader enorm vermindert. Je been heeft dit bloed nodig bij het bewegen. Doordat je slagaders niet genoeg bloed ontvangen, krijgen ze ook niet voldoende zuurstof en dit leidt tot verzuring van de spier. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Mensen met overgewicht, diabetes, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en mensen die roken hebben een hoger risico om etalagebenen op te lopen.

Hoe voorkom je het?

 • Stop met roken
 • Beweeg voldoende
 • Eet gezond
 • Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut

Behandeling etalagebenen

Voor etalagebenen heb je verschillende behandelingen. Wij raden het aan om in ieder geval voldoende te wandelen. Het is belangrijk dat je onder begeleiding van een fysiotherapeut revalideert. Bij Fysiogroep Waterland kunnen we met behulp van oefentherapie en revalidatie ervoor zorgen dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. Ook helpt de fysiotherapeut om je op de juiste manier in beweging te krijgen. Door middel van looptraining zal de fysiotherapeut je co√∂rdinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren. Dit traject kan een paar maanden duren.

Bekijk ook

enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer
gebroken vinger

Gebroken vinger

Gebroken vinger opgelopen en wilt u weten wat u hier aan kunt doen? Vingerfracturen zijn een veelvoorkomend type fractuur. Een vingerbreuk is een breuk in een of meer vingerkootjes van een vinger. Een gebroken vinger wordt ook wel phalanx fractuur of vingerfractuur genoemd.
Lees meer