Neem contact op

Gebroken duim

Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen. Omdat de handen en vingers zo vaak gebruikt worden, komt deze botbreuk vaak voor. Lees hieronder alle informatie over een gebroken duim.

Wat zijn de symptomen van een gebroken duim?

  • Pijn bij aanraking
  • Pijn bij beweging
  • De duim verkleurt blauw en dik
  • De duim kan gevoelloos zijn, dit komt meestal door een beknelde zenuw
  • Tinteling in de duim

duim gebroken

Wat zijn de oorzaken?

Een gebroken duim kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van een duimbreuk is een directe klap, stoot of val op de duim. Denk bijvoorbeeld aan een duim die vastzit tussen een deur, vechten, van een fiets vallen of een object dat tegen de duim aankomt bij het sporten.

Behandeling gebroken duim

Bij een breuk waarbij het bot niet zo ernstig is verschoven, kiest de arts er meestal voor om de duim recht te zetten met plaatselijke verdoving. Bij een ernstigere breuk is er vaak een operatie nodig. Na deze ingrepen van de duim is het belangrijk dat de duim op de juiste manier geneest. Daar kan onze handtherapie goed bij helpen. Samen met een handtherapeut wordt er een speciaal plan gemaakt voor uw duimbreuk. Vervolgens zal u met behulp van handtherapie de juiste balans terugvinden in de duim en ervoor zorgen dat de vinger niet stijf wordt.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

whiplash

Whiplash

Bij een whiplash heb je een nekspier verrekt. Deze aandoening komt best vaak voor en dit gebeurt meestal onverwachts. Het kan bijvoorbeeld gebeuren bij een aanrijding.
Lees meer
hielspoor

Hielspoor

Heb je veel pijn onder je hiel die je heel goed voelt als je net uit je bed komt of als je een langere tijd gezeten hebt? Dan is de kans groot dat je last van hielspoor hebt.
Lees meer