Neem contact op

Gebroken duim

Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen. Omdat de handen en vingers zo vaak gebruikt worden, komt deze botbreuk vaak voor. Lees hieronder alle informatie over een gebroken duim.

Wat zijn de symptomen van een gebroken duim?

  • Pijn bij aanraking
  • Pijn bij beweging
  • De duim verkleurt blauw en dik
  • De duim kan gevoelloos zijn, dit komt meestal door een beknelde zenuw
  • Tinteling in de duim

duim gebroken

Wat zijn de oorzaken?

Een gebroken duim kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van een duimbreuk is een directe klap, stoot of val op de duim. Denk bijvoorbeeld aan een duim die vastzit tussen een deur, vechten, van een fiets vallen of een object dat tegen de duim aankomt bij het sporten.

Behandeling gebroken duim

Bij een breuk waarbij het bot niet zo ernstig is verschoven, kiest de arts er meestal voor om de duim recht te zetten met plaatselijke verdoving. Bij een ernstigere breuk is er vaak een operatie nodig. Na deze ingrepen van de duim is het belangrijk dat de duim op de juiste manier geneest. Daar kan onze handtherapie goed bij helpen. Samen met een handtherapeut wordt er een speciaal plan gemaakt voor uw duimbreuk. Vervolgens zal u met behulp van handtherapie de juiste balans terugvinden in de duim en ervoor zorgen dat de vinger niet stijf wordt.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken enkel

Gebroken enkel

De enkel kan op meerdere plaatsen breken. Het kan aan de buitenkant (het onderste deel van de kuitbeen) en aan de binnenkant breken en in sommige gevallen de achterkant.
Lees meer
gebroken pols

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.
Lees meer