gebroken pols
Neem contact op

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen. De huisarts kan u vervolgens doorsturen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt u een gipsverband of bij ergere situaties een operatie.

Wat is een gebroken pols?

Polsbreuken zijn een van de meest voorkomende fracturen. De pols is het gewricht dat bestaat uit handwortelbeentjes in de hand en twee onderarmbotten, deze worden de ellepijp en het spaakbeen genoemd. Bij een polsbreuk zit er een breuk in het spaakbeen, ellepijp of allebei de botten in de buurt van de pols.

Gebroken pols symptomen

  • De pols is rood
  • De pols is dik
  • Er bevind zich een blauwe plek op de pols
  • Geen kracht in vingers of hand
  • Uw pols bevindt zich in een abnormale positie
  • U kunt uw hand of pols niet goed meer gebruiken bij normale dingen, zoals aankleden.
  • Een tintelend gevoeld in uw hand of pols

gebroken pols herstel

Behandeling

Na het zetten van uw breuk, krijgt u een gipsverband. Meestal gebruikt u dit 4 tot 5 weken. U kunt niet veel druk uitoefenen op uw arm of uw pols bewegen. Het is belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat ze niet stijf worden.

Wanneer uw polsbreuk niet in de juiste positie staat, kunt u direct een operatie aan uw pols krijgen. Het is daarom niet nodig dat een arts eerst probeert uw pols in de juiste positie te krijgen.

Nazorg van een gebroken pols

Nazorg bij een gebroken pols is heel belangrijk. Je wilt de pols zo stevig mogelijk maken en een tweede breuk voorkomen. Hierbij kan onze handtherapie enorm goed bij helpen. Onder begeleiding van onze ervaren fysiotherapeuten oefent u het herstellen van een goede mobiliteit in uw vingers, handen en polsen om verklevingen te voorkomen en eventuele littekens te verzachten. In een later stadium, wanneer de breuk volledig is genezen, neemt de kracht van de hand en pols weer toe. Zo proberen we de functie zo goed mogelijk te herstellen. Heeft u nog vragen over een gebroken pols of onze behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ook

Gebroken vingers en/of (midden)hand

In principe kunnen alle botten van hand en vingers gebroken worden. Dit gebeurt meestal wanneer u valt of de hand hard wordt geraakt. Afhankelijk van de exacte locatie van de breuk en hoe ver de breuk is gevorderd, zullen specifieke behandelingen worden gebruikt.
Lees meer
enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer