Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen. De huisarts kan u vervolgens doorsturen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt u een gipsverband of bij ergere situaties een operatie.

Wat is een gebroken pols?

Polsbreuken zijn een van de meest voorkomende fracturen. De pols is het gewricht dat bestaat uit handwortelbeentjes in de hand en twee onderarmbotten, deze worden de ellepijp en het spaakbeen genoemd. Bij een polsbreuk zit er een breuk in het spaakbeen, ellepijp of allebei de botten in de buurt van de pols.

Gebroken pols symptomen

  • De pols is rood
  • De pols is dik
  • Er bevind zich een blauwe plek op de pols
  • Geen kracht in vingers of hand
  • Uw pols bevindt zich in een abnormale positie
  • U kunt uw hand of pols niet goed meer gebruiken bij normale dingen, zoals aankleden.
  • Een tintelend gevoeld in uw hand of pols

Behandeling

Na het zetten van uw breuk, krijgt u een gipsverband. Meestal gebruikt u dit 4 tot 5 weken. U kunt niet veel druk uitoefenen op uw arm of uw pols bewegen. Het is belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat ze niet stijf worden.

Wanneer uw polsbreuk niet in de juiste positie staat, kunt u direct een operatie aan uw pols krijgen. Het is daarom niet nodig dat een arts eerst probeert uw pols in de juiste positie te krijgen.

Nazorg van een gebroken pols

Nazorg bij een gebroken pols is heel belangrijk. Je wilt de pols zo stevig mogelijk maken en een tweede breuk voorkomen. Hierbij kan onze handtherapie enorm goed bij helpen. Onder begeleiding van onze ervaren fysiotherapeuten oefent u het herstellen van een goede mobiliteit in uw vingers, handen en polsen om verklevingen te voorkomen en eventuele littekens te verzachten. In een later stadium, wanneer de breuk volledig is genezen, neemt de kracht van de hand en pols weer toe. Zo proberen we de functie zo goed mogelijk te herstellen. Heeft u nog vragen over een gebroken pols of onze behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook

Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer

Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer

Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer

Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer