Neem contact op

Gebroken schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Een gebroken schouder kan optreden wanneer iemand op de arm landt of direct op de schouder. Meestal ontstaat er dan een breuk van de kop van de schouder (een schouderfractuur).De ernst van een gebroken schouder hangt af van de kwaliteit van het bot en de krachten die erop inwerken tijdens een val. Schouderfracturen kunnen veel pijn veroorzaken en kunnen met röntgenfoto’s worden vastgesteld. Vaak worden patiënten met schouderfracturen voor het eerst gezien op de spoedeisende hulp. Afhankelijk van de ernst van de breuk wordt in overleg met de (orthopedisch) chirurg bepaald of een operatie aan de schouder noodzakelijk is.

Symptomen

  • Pijn in de schouder
  • Zwelling bij de schouder
  • U heeft een bloeduitstorting bij de schouder
  • U kunt uw schouder niet goed meer bewegen
  • U kunt uw pols of vinger niet meer goed bewegen

schouder gebroken

Behandeling gebroken schouder

In de overgrote meerderheid van de gevallen is een operatie voor een gebroken schouder niet nodig. Fysiotherapie begint in de daaropvolgende weken. Vaak is de schouder de eerste weken erg pijnlijk en is pijnstilling onderdeel van de behandeling. De begeleiding van een goede fysiotherapeut is hierbij belangrijk. Hierbij kan de fysiotherapie van ons goed helpen. Wij hebben veel ervaring in het behandelen van schouderklachten. Bij een ernstige fractuur kan de (orthopedisch) chirurg een schouderoperatie aanbevelen. Afhankelijk van de ernst van de breuk, de kwaliteit van het bot en de leeftijd van de patiënt wordt gekozen voor een plaat met schroeven, een pen of een schouderprothese. Ook na zo’n operatie moet de schouder weer mobiel worden onder toezicht van een fysiotherapeut.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

hooikoorts

Hooikoorts

Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd.
Lees meer
gebroken duim

Gebroken duim

Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen.
Lees meer