gebroken schouder
Neem contact op

Gebroken schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Een gebroken schouder kan optreden wanneer iemand op de arm landt of direct op de schouder. Meestal ontstaat er dan een breuk van de kop van de schouder (een schouderfractuur).De ernst van een gebroken schouder hangt af van de kwaliteit van het bot en de krachten die erop inwerken tijdens een val. Schouderfracturen kunnen veel pijn veroorzaken en kunnen met röntgenfoto’s worden vastgesteld. Vaak worden patiënten met schouderfracturen voor het eerst gezien op de spoedeisende hulp. Afhankelijk van de ernst van de breuk wordt in overleg met de (orthopedisch) chirurg bepaald of een operatie aan de schouder noodzakelijk is.

Symptomen

  • Pijn in de schouder
  • Zwelling bij de schouder
  • U heeft een bloeduitstorting bij de schouder
  • U kunt uw schouder niet goed meer bewegen
  • U kunt uw pols of vinger niet meer goed bewegen

schouder gebroken

Behandeling gebroken schouder

In de overgrote meerderheid van de gevallen is een operatie voor een gebroken schouder niet nodig. Fysiotherapie begint in de daaropvolgende weken. Vaak is de schouder de eerste weken erg pijnlijk en is pijnstilling onderdeel van de behandeling. De begeleiding van een goede fysiotherapeut is hierbij belangrijk. Hierbij kan de fysiotherapie van ons goed helpen. Wij hebben veel ervaring in het behandelen van schouderklachten. Bij een ernstige fractuur kan de (orthopedisch) chirurg een schouderoperatie aanbevelen. Afhankelijk van de ernst van de breuk, de kwaliteit van het bot en de leeftijd van de patiënt wordt gekozen voor een plaat met schroeven, een pen of een schouderprothese. Ook na zo’n operatie moet de schouder weer mobiel worden onder toezicht van een fysiotherapeut.

Bekijk ook

enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer
tfcc letsel

TFCC letsel

TFCC is een afkorting van Triangular Fibrocartilage Complex. Letsel van het TFCC kan klachten aan de onderarm en pols veroorzaken.
Lees meer