gebroken vinger
Neem contact op

Gebroken vinger

Gebroken vinger opgelopen en wilt u weten wat u hier aan kunt doen? Vingerfracturen zijn een veelvoorkomend type fractuur. Alle vingers bestaan ​​uit drie vingerkootjes, behalve de duim, deze heeft er twee. Een vingerbreuk is een breuk in een of meer vingerkootjes van een vinger. Een gebroken vinger wordt ook phalanx fractuur of vingerfractuur genoemd.

Wat zijn de symptomen bij een gebroken vinger?

  • Zwelling van de vinger
  • Vinger vervorming
  • De vinger niet kunnen bewegen
  • Gevoeligheid in de vinger
  • De knokkel is ingedrukt
  • Kortere vingers
  • Verkleuring van de vinger

vinger gebroken

Wat zijn de oorzaken?

In principe kunnen alle botten van de hand en vingers worden gebroken. Dit gebeurt meestal door trauma, zoals bij een val op de hand of een harde klap op de hand. Vaak zien we dit terugkomen bij sporten zoals handbal of basketbal, de breuk kan dan ontstaan wanneer de bal hard tegen de hand aankomt. Afhankelijk van de exacte locatie van de breuk en hoe de breuk is gevorderd, worden specifieke behandelingen toegepast.

Behandeling bij een gebroken vinger

Als het deel van het bot tijdens de breuk niet veel bewoog en de breuk stabiel was, krijgt u meestal een gipsverband om te rusten, mocht dit niet het geval zijn dan is de kans groot dat er een operatie nodig is. Na deze behandelingen heeft u bijna altijd een therapeut voor uw hand nodig. Daarbij kan onze handtherapie goed helpen. Hierbij krijgt u instructie van een professionele handtherapeut. Het gaat dan vooral om de juiste balans vinden. De breuk heeft rust nodig om te genezen, maar u moet uw vinger ook weer op tijd bewegen om te voorkomen dat de gebroken vinger niet te stijf wordt. Wij kunnen u hierin advies geven en begeleiden.

Bekijk ook

Frozen shoulder

Een frozen shoulder ofwel ‘bevroren schouder’, is een langdurige aandoening van de schouder waarbij het gewrichtskapsel, dat als een band om de kop en de kom van de schouder zit, gaat verkleven.
Lees meer
ganglion pols

Ganglion pols

Een ganglion is een knobbeltje dat kan ontstaan in de pols, vinger en voet. Het is een uitstulping van het gewricht. Het doet vaak geen pijn, maar sommigen mensen kunnen wel klachten ervaren.
Lees meer