Neem contact op

Gescheurde meniscus

Een gescheurde meniscus ontstaat meestal door een knieverdraaiing of een diepe hurkbeweging. Dit kan gebeuren tijdens het sporten of bij een ongeval. Hier leest u alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van een meniscusscheur. Het is ook mogelijk om direct contact op te nemen voor het maken van een afspraak.

Wat is een gescheurde meniscus?

De meniscus is een schijfje van het kraakbeen in de knie. Deze heeft de vorm van een halve maan. Iedere knie heeft er twee tussen het onderbeen en het bovenbeen. Deze schijfjes zijn belangrijk om de knie soepel te kunnen bewegen en om schokken op te vangen. Er is sprake van een gescheurde meniscus wanneer er een scheur in de meniscus ontstaat. Deze scheur kan in zowel de binnenmeniscus als de buitenmeniscus ontstaan.

Oorzaken van een meniscusscheur

Een gescheurde meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat het door een plotselinge verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of bij een ongeval. Een meniscusscheur is een vaak voorkomende blessure bij voetbal. Deze scheur kan ook geleidelijk ontstaan wanneer de stabiliteit van de kniebanden afneemt. Als de stabiliteit minder wordt, dan krijgt de knie meer bewegingsvrijheid waardoor het risico op een gescheurde meniscus groter is. Verder kan een scheur in de meniscus ook geleidelijk ontstaan wanneer de kwaliteit van de meniscus en het kraakbaan afneemt naarmate men ouder wordt.

De symptomen van een gescheurde meniscus

Indien u last heeft van een scheur in de meniscus, dan kunt u last hebben van meerdere symptomen. Hieronder worden een aantal veel voorkomende klachten beschreven:

  • Plotselinge pijn in de knie na een bepaalde beweging (bijvoorbeeld draaien of een diepe buiging van de knie)
  • Pijn bij staan, lopen en traplopen
  • Strekken of buigen van de knie lukt niet goed (die knie gaat op slot zitten)
  • Zwelling van de knie

Hoe kan het behandeld worden?

De klachten van een meniscusscheur worden meestal vanzelf minder. Dit kan soms wel tot 3 maanden duren. Bij een gescheurde meniscus kan er ook worden gekozen voor een operatieve behandeling. U kunt ook terecht bij een van onze fysiotherapeuten voor informatie, advies en oefeningen. Fysiotherapie kan u helpen bij het verminderen van klachten en het versnellen van het herstelproces. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken pols

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.
Lees meer
ganglion pols

Ganglion pols

Een ganglion is een knobbeltje dat kan ontstaan in de pols, vinger en voet. Het is een uitstulping van het gewricht. Het doet vaak geen pijn, maar sommigen mensen kunnen wel klachten ervaren.
Lees meer