Hernia

Een hernia ontstaat wanneer er een uitstulping van de tussenwervelschijven tegen een zenuwwortel drukt. De meeste hernia’s komen voor in de buikholte tussen de borst en de heupen en kan een grote impact hebben op je leven omdat dit heftige pijnen kan veroorzaken. De meest voorkomende hernia is de rughernia. Ongeveer 75.000 Nederlands hebben jaarlijks last van de symptomen van een rughernia.

Wilt u meer informatie over deze rugklacht? Lees dan gerust verder.

Wat is een hernia?

De wervelkolom van de mens is opgebouwd uit 31 tot 34 wervels die door middel van tussenwervelschijven met elkaar zijn verbonden. De tussenwervelschijven dienen als schokdempers. Deze tussenwervelschijven is bij vele mensen een ‘zwak punt’ in de werkvelkolom opbouw. Wanneer er een scheur of breuk (hernia’s) ontstaat in de tussenwervelschijf (discus), zal de discus gaan drukken op de zenuw. In dit geval spreken we van een hernia.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Doordat de discus op de zenuw drukt, ontstaat er in veel gevallen pijn in de rug. Het is ook mogelijk dat deze pijn zal uitstralen naar uw arm of been. Naast pijn is het ook mogelijk dat u last krijgt van een dof, slapend gevoel in de benen of rug. Als de zenuw dusdanig bekneld zit door de druk, kan een spiergroep uitvallen waardoor uw kracht verliest en zelfs tijdelijk verlamd kan raken.

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een hernia. Hernia’s komen heeft meeste voor bij mensen tussen de 20 en de 40 jaar oud en de kans op een hernia zal toenemen naarmate u ouder wordt. Vele mensen hebben een aangeboren zwakte van weefsel van de tussenwerfschijf (in meer dan 50% van alle gevallen is dit de oorzaak). Langdurige belasting van de rug in één verkeerde houding kan ook een van de oorzaken zijn of zelfs een plotselinge draaibeweging van de romp.  Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. Bij de een zal dat sneller gaan dan bij de ander.

Behandeling bij aanhoudende klachten

Herstel zonder operatie is zeker mogelijk. De meeste hernia’s gaan vanzelf over dus wordt er in de meeste gevallen eerst zes weken gewacht om te kijken of er kans is op spontaan herstel. Uw kunt wanneer de klachten verergeren, kan fysiotherapie in combinatie met een gezondere manier van leven en bewegen u helpen te genezen. Fysiotherapie kan u helpen om onder deskundige begeleiding, gerichte basisoefeningen om de rompspieren, rompstabiliteit en houding te verbeteren.

Neem contact met ons op

Fysiotherapie kan u helpen bij het pijnverlichting en verhelpen van uw klachten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden of voor meer informatie.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook

Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer

Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer

Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer

Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer