Hernia

Een hernia ontstaat wanneer er een uitstulping van de tussenwervelschijven tegen een zenuwwortel drukt. De meeste hernia’s komen voor in de buikholte tussen de borst en de heupen en kan een grote impact hebben op je leven omdat dit heftige pijnen kan veroorzaken. De meest voorkomende hernia is de rughernia. Ongeveer 75.000 Nederlands hebben jaarlijks last van de symptomen van een rughernia.

Wilt u meer informatie over deze rugklacht? Lees dan gerust verder.

Wat is een hernia?

De wervelkolom van de mens is opgebouwd uit 31 tot 34 wervels die door middel van tussenwervelschijven met elkaar zijn verbonden. De tussenwervelschijven dienen als schokdempers. Deze tussenwervelschijven is bij vele mensen een ‘zwak punt’ in de werkvelkolom opbouw. Wanneer er een scheur of breuk (hernia’s) ontstaat in de tussenwervelschijf (discus), zal de discus gaan drukken op de zenuw. In dit geval spreken we van een hernia.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Doordat de discus op de zenuw drukt, ontstaat er in veel gevallen pijn in de rug. Het is ook mogelijk dat deze pijn zal uitstralen naar uw arm of been. Naast pijn is het ook mogelijk dat u last krijgt van een dof, slapend gevoel in de benen of rug. Als de zenuw dusdanig bekneld zit door de druk, kan een spiergroep uitvallen waardoor uw kracht verliest en zelfs tijdelijk verlamd kan raken.

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een hernia. Hernia’s komen heeft meeste voor bij mensen tussen de 20 en de 40 jaar oud en de kans op een hernia zal toenemen naarmate u ouder wordt. Vele mensen hebben een aangeboren zwakte van weefsel van de tussenwerfschijf (in meer dan 50% van alle gevallen is dit de oorzaak). Langdurige belasting van de rug in één verkeerde houding kan ook een van de oorzaken zijn of zelfs een plotselinge draaibeweging van de romp.  Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. Bij de een zal dat sneller gaan dan bij de ander.

Behandeling bij aanhoudende klachten

Herstel zonder operatie is zeker mogelijk. De meeste hernia’s gaan vanzelf over dus wordt er in de meeste gevallen eerst zes weken gewacht om te kijken of er kans is op spontaan herstel. Uw kunt wanneer de klachten verergeren, kan fysiotherapie in combinatie met een gezondere manier van leven en bewegen u helpen te genezen. Fysiotherapie kan u helpen om onder deskundige begeleiding, gerichte basisoefeningen om de rompspieren, rompstabiliteit en houding te verbeteren.

Neem contact met ons op

Fysiotherapie kan u helpen bij het pijnverlichting en verhelpen van uw klachten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden of voor meer informatie.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

hooikoorts

Hooikoorts

Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd.
Lees meer
zweepslag

Zweepslag

Bij een zweepslag zit er een scheur in je spier, dit bevindt zich meestal in de kuit. Dit gebeurt vaak wanneer je teveel kracht op de spier uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebeuren.
Lees meer