Hielspoor

Hielspoor is een aandoening waarbij je veel pijn onder je hiel hebt die je heel goed voelt wanneer je net uit je bed komt of als je een langere tijd gezeten hebt. Ook tijdens het lopen zijn de klachten vaak duidelijk aanwezig.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veelvoorkomende blessure die vaak voorkomt bij hardlopers, sporters en mensen met een staand beroep. Het is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel kan veroorzaken. Dit noemen we peesplaatontsteking of fasciitis plantaris. Mensen die dit hebben voelen vaak pijn onder de hiel bij lopen of staan. Het komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Wat zijn de symptomen?

De onderstaande symptomen treden vaak op bij hielspoor:

  • Pijn tijdens het lopen of lang staan
  • Door stress kunnen je spieren zich meer aanspannen, inclusief de peesplaat die hielspoor veroorzaakt.
  • Pijn tijdens het autorijden
  • Stekende pijn onder de hiel
  • De pijn kan uitstralen naar de achillespees
  • Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt
  • De pijn is in de ochtend vaak het ergst en neemt in de loop van de dag af.

Oorzaak

Hielspoor komt bijna altijd door teveel spanning op de pees onder je voet. Dit kan door de volgende oorzaken komen:

  • Schoenen die niet de juiste ondersteuning bieden
  • Hardlopen
  • Overgewicht/obesitas
  • Slechte ondersteuning van de voetboog
  • Een voetafwijking, zoals holle en platte voet
  • Stijve kuitspieren

Wat kun je doen tegen hielspoor?

Fysiotherapie. Gelukkig is er veel te doen tegen hielspoor. De fysiotherapeut kan je helpen bij het herstelproces van hielspoor. Hierbij kun je denken aan shockwavetherapie, stretchoefeningen om de peesplaat en de kuitspier soepel te maken en het versterken van de spieren rond de enkel en het onderbeen. Tevens is het belangrijk dat je jezelf rustig houdt en dat je voorzichtig sport zodat je de pijn niet verergerd. De juiste schoenen met goede ondersteuning kunnen veel helpen. Dit kun je combineren met goede inlegzolen. Als je overgewicht hebt, probeer dan zo veel mogelijk af te vallen, dit vermindert de aanspanning op de hiel.

Oefeningen die je nu kunt doen tegen hielspoor:

Er zijn verschillende oefeningen die je ook thuis kunt doen die helpen tegen hielspoor. Hier zijn een paar oefeningen die je nu kunt doen:

  • Pak een balletje en leg deze onder je voet terwijl je zit. Nu kun je rustig beginnen met het balletje heen en weer rollen. Dit geeft gelijk een masserend gevoel aan de spier en het is een goede manier om de spier in de voet te laten ontspannen.
  • Leun met je hand tegen de muur en zet één been naar achteren. Beide knieën zijn nu gebogen. Druk dan naar binnen op de achterste knie. Je zou nu moeten voelen dat je de peesplaat (pezen onder je voeten) aan het strekken bent. Houd deze oefening ongeveer 30 seconden vast en rust daarna 10 seconden. Herhaal dit 3 keer.

Kan hielspoor erger worden?

Ja, de pijn van hielspoor ontstaat geleidelijk. Hoe langer je hiermee loopt zonder er iets aan te doen, hoe erger de pijn uiteindelijk wordt. Daarom is het belangrijk dat je snel actie onderneemt door goede ondersteunende schoenen aan te schaffen en je hielspoor zo snel mogelijk laat behandelen, zodat het niet erger wordt. Hierdoor kun je sneller herstellen. 

Hoe lang duurt hielspoor?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Bij mensen die nog in de beginfase van hielspoor zitten en er gelijk wat aan doen kan het een paar weken tot maanden duren voordat hielspoor is hersteld. Bij mensen die er al wat langer mee lopen kan het 1 jaar of zelfs een paar jaar duren voordat het volledig is hersteld. Het is belangrijk dat je de peesplaat niet nog meer gaat belasten. Helaas kan het ook zijn dat je na meerdere jaren nog steeds klachten ervaart. Deze klachten kun je dan blijvend verlichten met de juiste behandeling.

Hielspoor behandeling

Belangrijk bij de behandeling van hielspoor is natuurlijk de juiste schoenen dragen, rekoefeningen, spierversterkende oefeningen en voldoende rust nemen. Daarnaast kan shockwave therapie  een zeer effectieve behandeling zijn om van hielspoor af te komen. Shockwave therapie wordt uitgevoerd met behulp van hoogenergetische geluidsgolven. Deze zijn direct gericht op de plaats van het hielspoor. De geluidsgolven zijn energierijk en stimuleren het aangetaste peesweefsel. Met deze stimulatie wordt in het weefsel een genezingsreactie op gang gebracht. Daarbij worden bloedcirculatie en stofwisseling in het behandelde gebied sterk gestimuleerd. Deze behandeling is zeer effectief. Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie en begeleiding.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook

Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer

Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer

Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer

Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer