Neem contact op

Klimvinger

Heeft u last van een klimvinger? Dit is een vervelende blessure. Dit komt vooral voor bij sporten waar het lichaamsgewicht aan de vingers hangt. Hierdoor komt er een grote druk op de vingers en kan er een ringbandje scheuren. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van een klimvinger.

Wat is een klimvinger?

Een klimvinger is een blessure aan de vinger. Aan de binnenzijde van de hand lopen er buigpezen in de vingers.  Om de pezen bij het bot te houden zijn er ringbandjes. Dit worden ook wel pulley’s genoemd. Deze houden de pezen op de goede plek. Doordat er veel druk komt op de vingers, kunnen er een of meerdere vingerbandjes scheuren. Hierdoor komt de buigpees tijdens het proberen van het buigen van de vinger los van het bot.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een klimvinger is dat er te veel druk op de vingers komt. Dit kan ontstaan bij klimsporten. Dit kan ontstaan wanneer je tijdens het klimmen dreigt te vallen of uitglijdt. Hierdoor probeer je als reflex de val te breken door de klimmuur vast te grijpen. Daardoor komt er plotseling een grote kracht op de buigpezen te staan. Een vingerbandje kan maar een beperkte kracht aan en wanneer dit te groot wordt, zal deze gedeeltelijk of helemaal scheuren.

Wat zijn de klachten?

  • Pijn en zwelling
  • Pijn bij weerstand
  • Drukpijn op de plek van het vingerbandje
  • Pijn bij het buigen van de vinger en bij knijpen
  • In sommige gevallen kan er een bowstring effect ontstaan
  • Een knappend geluid bij het ontstaan van de klimvinger (niet altijd)

Hoe kan een klimvinger behandeld worden?

De meeste klachten verdwijnen vanzelf weer wanneer uw vinger genoeg rust en wanneer de vinger wordt getaped. In sommige gevallen is er ook een operatieve behandeling mogelijk. Ook is handtherapie belangrijk bij een klimvinger. De handfysiotherapeut kan u helpen bij het herstel.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.
Lees meer
enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer