lage rugpijn
Neem contact op

Lage rugpijn

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge rugpijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Heeft u last van onderrug klachten en wil u hier snel vanaf? Fysiogroep Waterland is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en is aangesloten bij het Rugnetwerk.

Wat zijn de klachten van lage rugpijn?

Patiënten met een lumbago hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil, bekken of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Wanneer er sprake is van uitstraling in het been word er vaak gesproken van een ischias. Acute rugpijn wordt in de volksmond ook wel spit genoemd. Omdat een precieze oorzaak vaak niet te geven is praten we in het algemeen over aspecifieke lage rugpijn.

Komt pijn in de rug vaak voor?

Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld last van terugkerende klachten. Op het moment dat er sprake is van lage rugpijn die herhalend terugkomt of langer duurt dan 3 maanden kan sprake zijn van chronische lage rugpijn.

De behandeling van lage rugpijn

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in uw rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar het helpt wel om te blijven bewegen. Onze ervaren fysiotherapeuten kunnen u helpen bij het herstel zodat u uw werk en sport weer kunt hervatten.

Acute pijn?

Bij een acute aanval van rugpijn kunt u in overleg met uw huisarts eventueel een pijnstiller nemen. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kán het gewoon even niet anders. Probeer dan niet langer dan een dag of twee in bed te blijven, anders wordt uw rug stijf en raken uw spieren ontwend aan beweging.

Behandeling voor lage rugpijn

Als u lage rugpijn heeft, kunt u bij onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op uw houding en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten. Ook krijgt u informatie en oefeningen voor de problemen die u ervaart bij het bewegen. Bij acute klachten gaat de pijn door de specifieke rugoefeningen niet meteen weg, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat u zich beter voelt. Bij chronische en langdurige rugklachten leveren de specifieke oefeningen vaak wel aantoonbaar positieve resultaten op.

Bekijk ook

peesontsteking_pols

Peesontsteking pols

Een peesontsteking aan de pols is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen die repetitieve activiteiten met hun handen en armen uitvoeren.
Lees meer
copd

COPD

COPD is een ziekte van de longen die niet geneesbaar is. Deze ziekte komt bijna altijd door roken. Bij deze ziekte heb je minder zuurstof en wordt ademen moeilijker.
Lees meer