Neem contact op

Middenrif pijn

Middenrifpijn komt relatief vaak voor in Nederland. U bent dus absoluut niet de enige. Hier leest u alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van middenrif klachten. Het is ook mogelijk om direct contact op te nemen voor het maken van een afspraak.

Oorzaken van middenrifpijn

Wanneer u klachten heeft aan het middenrif, dan ervaart u deze pijn aan de middenrifspier. Deze scheidt de borstkas van de buik. Deze spier speelt een hele belangrijke rol bij het ademhalingsproces. Eigenlijk is de oorzaak van middenrif pijn vaak onbekend. Het kan ontstaan wanneer u te zwaar getild heeft, uw rug heeft verdraaid of wanneer u een vreemde beweging heeft gemaakt. Soms kan het ook ontstaan na een chirurgische ingreep.

Symptomen van pijn aan het middenrif

Indien u last heeft van het middenrif, dan kan dat zich op verschillende manieren uiten. Dit is meestal afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Hieronder worden een aantal veel voorkomende symptomen beschreven:

  • Spierspasmen
  • Kortademigheid / ademhalingsproblemen
  • Het is lastig om diep in en uit te ademen
  • Pijn in het midden van de rug
  • Een steek in de zij wanneer u sport of beweegt
  • Pijn wanneer u niest of hoest
  • Pijn rond de ribben of op de borst (een drukkend gevoel)
  • Behandeling voor middenrif pijn

Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het behandelen van uw pijn aan het middenrif. Uiteraard kunt u ons ook bereiken indien u behoefte heeft aan meer informatie. Wij helpen u graag verder!

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken vinger

Gebroken vinger

Gebroken vinger opgelopen en wilt u weten wat u hier aan kunt doen? Vingerfracturen zijn een veelvoorkomend type fractuur. Een vingerbreuk is een breuk in een of meer vingerkootjes van een vinger. Een gebroken vinger wordt ook wel phalanx fractuur of vingerfractuur genoemd.
Lees meer

Gebroken vingers en/of (midden)hand

In principe kunnen alle botten van hand en vingers gebroken worden. Dit gebeurt meestal wanneer u valt of de hand hard wordt geraakt. Afhankelijk van de exacte locatie van de breuk en hoe ver de breuk is gevorderd, zullen specifieke behandelingen worden gebruikt.
Lees meer