Neem contact op

Patellapeesontsteking

Heeft u last van een patellapeesontsteking? Dit is een pijnlijke aandoening van de kniepees. Veel mensen in Nederland hebben hier last van. U bent dus absoluut niet de enige. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een patellapeesontsteking.

Wat is een patellapeesontsteking?

Een patellapeesontsteking is een vervelende aandoening aan de kniepees. De kniepees loopt vanaf de knieschijf naar het onderbeen. De pees kan gaan irriteren of ontsteken bij overmatige belasting of bij kracht-ontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het hardlopen of springen. Een andere benaming voor een ontsteking van de patellapees is een springersknie. Deze peesontsteking ontstaat meestal na een verkeerde beweging van de knie of het been.

Wat is de oorzaak?

Een pattelapeesontsteking ontstaat door overbelasting. Deze aandoening komt vooral voor bij sporters die veel springen en bewegen. Een voorbeeld van een sport is volleybal en basketbal. Deze peesontsteking ontstaat vaak met een acute overbelasting. Hierbij ontstaan er hele kleine scheurtjes in de patellapees. Het lichaam heeft tijd nodig om dit volledig te herstellen. Meestal gebeurt dit niet snel genoeg en daarom ontstaan er keer op keer nieuwe microscheurtjes. Dit zal leiden tot een patellapeesontsteking.

Wat zijn de symptomen van een patellapeesontsteking?

Er zijn verschillende klachten die u kunt ervaren bij een patellapeesontsteking. Hieronder worden een aantal vaak voorkomende klachten beschreven:

  • Lichte pijn in en rond knie wanneer je beweegt
  • Pijn bij stekken van knie
  • Opgezwollen, rode en warme knieschijf
  • De pijn wordt erger bij weinig rustig
  • Startende pijn tijdens en na het sporten, later ook bij normale inspanning

Hoe kan een patellapeesontsteking behandeld worden?

Het is belangrijk om bij een ontsteking van de patellapees rust te nemen. Door rust te nemen kunnen deze klachten namelijk vanzelf verdwijnen. Indien u blijft sporten, zullen de klachten erger worden. Het is ook mogelijk om u te laten behandelen bij een patellapeesontsteking. Een behandeling hiervoor is shockwave therapie. Heeft u al een tijdje last en wilt u graag behandeld worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken pols

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.
Lees meer
peesontsteking_pols

Peesontsteking pols

Een peesontsteking aan de pols is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen die repetitieve activiteiten met hun handen en armen uitvoeren.
Lees meer