Peesontsteking

Een peesontsteking is een irritatie die ontstaat door overbelasting. Wanneer een spier te vaak gebruikt wordt, kan het te veel worden. Hierdoor komen er kleine scheurtjes in de pees. Dit kan op verschillende plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de achillespees of schouder. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een peesontsteking.

Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking is een irritatie aan de pees. Deze irritatie ontstaat als gevolg van overbelasting. Wanneer een spier veel gebruikt wordt, kan het te veel worden voor de pees. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes. Dit resulteert in pijn als u de spier aanspant. Bovendien kan een peesontsteking ook ontstaan als u een lange tijd achter elkaar een spier aanspant.

De symptomen van een peesontsteking

Wanneer u last heeft van een ontsteking aan de pees, zijn er verschillende symptomen die u kunt ervaren. Zo voelt u pijn wanneer u de desbetreffende spier aanspant.  Bovendien kan er ook een zwelling ontstaan. Hierdoor kan het stijf aanvoelen rond de peesblessure. Verder kan de huid rond de zwelling ook rood van kleur worden.

Eerst is de pijn alleen te voelen wanneer u de pees veel belast. In een later stadium kunnen de klachten echter ook ontstaan tijdens dagelijkse bezigheden. Dit kan zich verergeren naar constante pijn.

Welke pezen kunnen gaan ontsteken?

Een ontsteking aan de pees kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. De meest voorkomende pezen worden hieronder weergeven:

  • Schouder
  • Knie
  • Arm
  • Hand / Pols
  • Lies
  • Achillespees
  • Hamstring

Peesontsteking behandeling

Wanneer u last heeft van een peesontsteking, is het belangrijk om veel rust te houden. Hierdoor kunnen de scheurtjes in uw pees zich herstellen. Bovendien kan u ook regelmatig oefeningen doen (niet rekken). Indien de klachten blijven, kan shockwave therapie helpen bij het verminderen van uw klachten. Dit is een redelijk nieuwe therapie die zeer effectief is. Shockwave therapie kan de pijn aan de pees dus verminderen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Download brochure

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook
Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer
Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer
Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer
Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer