Neem contact op

Peesontsteking

Een peesontsteking is een irritatie die ontstaat door overbelasting. Wanneer een spier te vaak gebruikt wordt, kan het te veel worden. Hierdoor komen er kleine scheurtjes in de pees. Dit kan op verschillende plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de achillespees of schouder. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een peesontsteking.

Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking is een irritatie aan de pees. Deze irritatie ontstaat als gevolg van overbelasting. Wanneer een spier veel gebruikt wordt, kan het te veel worden voor de pees. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes. Dit resulteert in pijn als u de spier aanspant. Bovendien kan een peesontsteking ook ontstaan als u een lange tijd achter elkaar een spier aanspant.

De symptomen van een peesontsteking

Wanneer u last heeft van een ontsteking aan de pees, zijn er verschillende symptomen die u kunt ervaren. Zo voelt u pijn wanneer u de desbetreffende spier aanspant.  Bovendien kan er ook een zwelling ontstaan. Hierdoor kan het stijf aanvoelen rond de peesblessure. Verder kan de huid rond de zwelling ook rood van kleur worden.

Eerst is de pijn alleen te voelen wanneer u de pees veel belast. In een later stadium kunnen de klachten echter ook ontstaan tijdens dagelijkse bezigheden. Dit kan zich verergeren naar constante pijn.

Welke pezen kunnen gaan ontsteken?

Een ontsteking aan de pees kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. De meest voorkomende pezen worden hieronder weergeven:

  • Schouder
  • Knie
  • Arm
  • Hand / Pols
  • Lies
  • Achillespees
  • Hamstring

Peesontsteking behandeling

Wanneer u last heeft van een peesontsteking, is het belangrijk om veel rust te houden. Hierdoor kunnen de scheurtjes in uw pees zich herstellen. Bovendien kan u ook regelmatig oefeningen doen (niet rekken). Indien de klachten blijven, kan shockwave therapie helpen bij het verminderen van uw klachten. Dit is een redelijk nieuwe therapie die zeer effectief is. Shockwave therapie kan de pijn aan de pees dus verminderen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

ganglion pols

Ganglion pols

Een ganglion is een knobbeltje dat kan ontstaan in de pols, vinger en voet. Het is een uitstulping van het gewricht. Het doet vaak geen pijn, maar sommigen mensen kunnen wel klachten ervaren.
Lees meer
reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.
Lees meer