Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis veroorzaakt gewrichtsontsteking. Dit is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem zich tot zijn eigen lichaam keert. Het kan sluipend beginnen of plotseling optreden. RA is een chronische ziekte en kan variëren: perioden waarin patiënten (massieve) gewrichtsontstekingen ervaren, worden afgewisseld met perioden waarin patiënten weinig of geen pijn ervaren. Reumatoïde artritis komt in alle leeftijdsgroepen voor, maar het treft vaker vrouwen dan mannen.

Wat zijn de symptomen?

Bij reumatoïde artritis kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • Pijnlijke, dikke, stijve of warme gewrichten. Dit kun je bijvoorbeeld ervaren in de polsen, voeten, handen of enkels.
  • Moeite met de gewrichten strekken, buigen of bewegen
  • Wanneer je niet beweegt of geen kracht uitoefent, doen de gewrichten ook pijn.
  • De symptomen zijn meestal symmetrisch. Dit betekent dat wanneer u pijn heeft aan uw rechterhand, dat u het waarschijnlijk ook bij uw linkerhand heeft.
  • Stijfheid is het ergst als je ’s ochtends wakker wordt. Of wanneer je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt. De stijfheid kan een half uur tot enkele uren aanhouden. Na een tijdje bewegen wordt het soepeler en gladder.
  • U kunt zich ook vermoeid voelen. Soms heb je meer klachten.
  • Soms heb je minder klachten en soms meer.
  • U kunt zich ziek voelen.
  • U kunt bloedarmoede krijgen.
  • Afvallen.

Wat is de oorzaak?

Reumatoïde artritis wordt veroorzaakt doordat uw lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen uw eigen gewrichten. Deze afweerstoffen kunnen vervolgens in uw gewrichten terechtkomen. Daar veroorzaken ze ontstekingen. Het is nog niet bekend waarom iemand afweerstoffen aanmaakt. Roken verhoogt de kans op het ontwikkelen van afweerstoffen. Genetica speelt slechts een kleine rol. Als de ziekte vaak voorkomt bij uw familie, dan is de kans heel klein dat u het zelf oploopt. Reumatoïde artritis kan op jonge leeftijd al beginnen. Dit wordt jeugdreuma genoemd.

Reumatoïde artritis behandeling

Bij Reumatoïde artritis is het belangrijk dat je de gewrichten soepel houdt door middel van genoeg en de juiste beweging. Dit kun je doen door middel van handtherapie of oefentherapie en revalidatie. Hierbij krijg je een voorlichting en adviezen over hoe u het best kunt bewegen, bijvoorbeeld welke oefeningen het beste zijn en wat u wel en niet kan met deze aandoening. Verder word je hierbij ook geholpen om op een goede manier met de klachten om te gaan. De fysiotherapeut zal zich bezighouden met het optimaliseren en oefenen van de functie van het gewricht. Hierdoor worden de klachten minder en zullen de spieren en gewrichten verbeteren.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Download brochure

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook
Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer
Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer
Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer
Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer