Neem contact op

Tenniselleboog

Een tenniselleboog, vaak ook wel tennisarm genoemd, is een veelvoorkomende klacht. Maar hoe ontstaat deze klacht eigenlijk? En wat zijn de symptomen? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is, zoals al werd aangegeven, een klacht die bij vrij veel mensen voorkomt. De klachten bevinden zich aan de buitenzijde van de elleboog. In sommige gevallen straalt deze pijn verder uit naar de onderarm en zelfs helemaal tot de pols.

Wat is de oorzaak van een tenniselleboog?

De oorzaak van een tenniselleboog is het te vaak aanspannen van de trekspieren. Deze spieren zitten in de pols en hand. Deze trekspieren worden aangespannen op het moment dat iemand iets wilt oppakken. Bij mensen die in de bouw werken, komt een tenniselleboog bijvoorbeeld vaak voor. Ook mensen die op een kantoor werken, krijgen veel te maken met deze klacht, omdat zij heel veel dezelfde bewegingen maken.  De pijn die bij mensen die vervolgens voorkomt, wordt veroorzaakt door een ontsteking in de peesaanhechting.

tenniselleboog uitleg

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog.
  • De pijn kan optreden bij het maken van een vuist.
  • Krachtverlies.
  • Druk op de buitenzijde van de elleboog kan enorm pijnlijk zijn.
  • Mogelijk uitstralende pijn naar onderarm, pols en hand.
  • In sommige gevallen is het volledig strekken van de elleboog pijjnlijk.
  • Het rekken van de spier van de onderarm kan de klacht provoceren

Hoe werkt de behandeling?

Het is verstandig om op tijd contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut van Fysiogroep Waterland onderzoekt uw onderarm en start meteen met de behandeling. Hierbij kunt u denken aan het rekken van de onderarmspieren, spierversterkende oefeningen, shockwave therapie, handtherapie en het adviseren m.b.t. werk en sport. Ook het dragen van een brace helpt de pijn te verlichten, zodat u gewoon uw werk kunt blijven doen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

Gebroken vingers en/of (midden)hand

In principe kunnen alle botten van hand en vingers gebroken worden. Dit gebeurt meestal wanneer u valt of de hand hard wordt geraakt. Afhankelijk van de exacte locatie van de breuk en hoe ver de breuk is gevorderd, zullen specifieke behandelingen worden gebruikt.
Lees meer
hielspoor

Hielspoor

Heb je veel pijn onder je hiel die je heel goed voelt als je net uit je bed komt of als je een langere tijd gezeten hebt? Dan is de kans groot dat je last van hielspoor hebt.
Lees meer