Neem contact op

TFCC letsel

TFCC is een afkorting van Triangular Fibrocartilage Complex. Letsel van het TFCC kan klachten aan de onderarm en pols veroorzaken.

Wat is een TFCC letsel?

Het TFCC is een complex bandsysteem dat het spaakbeen en de ellepijp bij de pols verbindt en stabiliseert. Ook werkt het als stootkussen en absorbeert het de kracht tussen het uiteinde van de ellepijp en de polsbotten, dit lijkt op de meniscus in je knie. Verwondingen aan het TFCC kunnen het gevolg zijn van slijtage door een te lange ellepijp of een ongeluk. Bij 15% van polsfracturen is de TFCC ook gewond en soms wordt een klein stukje bot in de ellepijp gebroken. Slijtage van de TFCC gebeurt bij iedereen. Dit kan klachten veroorzaken. Als deze klachten lang aanhouden, zal de ulna (ellepijp) niet goed om het spaakbeen kunnen draaien en kan artrose tussen deze gewrichten ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je spaakbeen en ellepijp een goede stabiliteit hebben.

Wat zijn de oorzaken?

De TFCC kan scheuren bij een ongeval of een sterke draai. Ook verslijt de TFCC in de pols wanneer u ouder wordt. Het kan ook komen door een te lange ellepijp, hierdoor komt er meer druk op het TFCC.

Symptomen TFCC letsel

  • De pinkzijde van de pols doet pijn
  • Pijn verergert als de hand van de pols naar de pinkzijde buigt
  • Zwaar belastende oefeningen zijn pijnlijk
  • Polsen kunnen kraken of klikken tijdens het sporten
  • Pijn bij hard knijpen of het maken van een vuist
  • Directe druk op de TFCC doet pijn
  • Verlies van handkracht
  • TFCC behandeling

TFCC letsel behandeling

Stabiele TFCC letsel, veroorzaakt door ongevallen, kunnen in de acute fase worden behandeld met een bovenarmgips gedurende 4 tot 6 weken. Daarna kan onze handtherapie je goed helpen om de polsen flexibeler en sterker te maken. Heb je nog vragen over deze aandoening? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken vinger

Gebroken vinger

Gebroken vinger opgelopen en wilt u weten wat u hier aan kunt doen? Vingerfracturen zijn een veelvoorkomend type fractuur. Een vingerbreuk is een breuk in een of meer vingerkootjes van een vinger. Een gebroken vinger wordt ook wel phalanx fractuur of vingerfractuur genoemd.
Lees meer
zweepslag

Zweepslag

Bij een zweepslag zit er een scheur in je spier, dit bevindt zich meestal in de kuit. Dit gebeurt vaak wanneer je teveel kracht op de spier uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebeuren.
Lees meer