Neem contact op

TFCC letsel

TFCC is een afkorting van Triangular Fibrocartilage Complex. Letsel van het TFCC kan klachten aan de onderarm en pols veroorzaken.

Wat is een TFCC letsel?

Het TFCC is een complex bandsysteem dat het spaakbeen en de ellepijp bij de pols verbindt en stabiliseert. Ook werkt het als stootkussen en absorbeert het de kracht tussen het uiteinde van de ellepijp en de polsbotten, dit lijkt op de meniscus in je knie. Verwondingen aan het TFCC kunnen het gevolg zijn van slijtage door een te lange ellepijp of een ongeluk. Bij 15% van polsfracturen is de TFCC ook gewond en soms wordt een klein stukje bot in de ellepijp gebroken. Slijtage van de TFCC gebeurt bij iedereen. Dit kan klachten veroorzaken. Als deze klachten lang aanhouden, zal de ulna (ellepijp) niet goed om het spaakbeen kunnen draaien en kan artrose tussen deze gewrichten ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je spaakbeen en ellepijp een goede stabiliteit hebben.

Wat zijn de oorzaken?

De TFCC kan scheuren bij een ongeval of een sterke draai. Ook verslijt de TFCC in de pols wanneer u ouder wordt. Het kan ook komen door een te lange ellepijp, hierdoor komt er meer druk op het TFCC.

Symptomen TFCC letsel

  • De pinkzijde van de pols doet pijn
  • Pijn verergert als de hand van de pols naar de pinkzijde buigt
  • Zwaar belastende oefeningen zijn pijnlijk
  • Polsen kunnen kraken of klikken tijdens het sporten
  • Pijn bij hard knijpen of het maken van een vuist
  • Directe druk op de TFCC doet pijn
  • Verlies van handkracht
  • TFCC behandeling

TFCC letsel behandeling

Stabiele TFCC letsel, veroorzaakt door ongevallen, kunnen in de acute fase worden behandeld met een bovenarmgips gedurende 4 tot 6 weken. Daarna kan onze handtherapie je goed helpen om de polsen flexibeler en sterker te maken. Heb je nog vragen over deze aandoening? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

copd

COPD

COPD is een ziekte van de longen die niet geneesbaar is. Deze ziekte komt bijna altijd door roken. Bij deze ziekte heb je minder zuurstof en wordt ademen moeilijker.
Lees meer
gebroken duim

Gebroken duim

Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen.
Lees meer