Categorie 1

05 augustus '21

Hoe kan oedeemtherapie bij oedeem helpen?

Heeft u last van een abnormale vochtophoping in uw lichaam? En kunt u dat deel van uw lichaam moeilijker bewegen als gevolg van deze vochtophoping? Dan kan dit een teken van (lymf)oedeem zijn. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht, dat door heel het lichaam zit. Dit vocht is belangrijk voor afvoer van afvalstoffen, transport van voedingsstoffen en voor de opbouw van cellen en zuurstof. Loopt deze afvoer niet goed? Dan kan er een vochtophoping, ofwel oedeem ontstaan.

Wilt u dat advies van onze gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut Lenka Buhlova? Neem dan contact op via 0299-653499.

Wat is oedeem?

Oedeem is het Griekse woord voor zwelling. Deze zwelling is een abnormale ophoping van vocht. Het kan voorkomen op verschillende plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de voeten, enkels, benen of in de longen. Oedeem kan optreden na een operatie, kneuzing, na bestraling, maar kan ook gevolg zijn van spataderen of een aangeboren aandoening.

Je hebt verschillende soorten oedeem, met verschillende oorzaken.

Wanneer de aderen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan er oedeem ontstaan. Er ontstaan in dat geval vochtophopingen in de bovengenoemde delen van ons lichaam. De meest frequente oorzaak van oedeem zijn spataders. Door de slecht werkende kleppen in de beenaders verloopt de afvoer van het bloed uit de benen naar het hart niet zoals het zou moeten. Dit kan leiden tot oedeem in de benen. Je spreekt in dit geval van veneus oedeem. Wanneer het lymfestelsel niet goed werkt, door bijvoorbeeld het verwijderen van lymfeklieren, kan ook een vochtophoping ontstaan. Je spreekt dan over lymfoedeem. Ook is er een combinatie van deze twee vormen mogelijk, of kan er sprake zijn van lipoedeem of algemeen oedeem.

Hoe herkent u oedeem?

U kunt oedeem herkennen door uw vinger enige tijd stevig op de plek te drukken. Op het moment dat u uw vinger weghaalt, dan ziet u een putje in het been. Echter, bij niet alle soorten oedeem is er een putje te drukken. Enkele symptomen om dit te herkennen zijn:

  • Last van zwelling
  • Vermoeidheid en een zwaar gevoel
  • rusteloze benen
  • Pijn tijdens het lopen
  • Beperking in het bewegen
  • Beperkingen in het algemeen dagelijks functioneren

Wat houdt fysiotherapie bij oedeem in?

Oedeemtherapie wordt ook wel lymfetherapie of lymfdrainage genoemd. Dit is een speciaal soort fysiotherapie. Deze behandeling wordt regelmatig ingezet na behandeling van kanker of bij problemen met spataderen. Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd. Om uiteindelijk het bereikte resultaat goed aan te houden kan het zijn dat het lichaamsdeel in kwestie gezwachteld of getapet wordt, of dat er geadviseerd wordt een steunkous te gaan dragen. Ook is er aandacht voor oefeningen en wat je zelf kan doen om het oedeem te verbeteren.

Tijdens de behandeling ligt u in een ontspannen houding. De therapeut behandelt u op een rustige manier en brengt lichte druk aan op het lichaamsdeel. Het ritme van deze handeling is afhankelijk van het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes. Alleen op dat moment kan het overtollige vocht worden afgevoerd.

Hoe kunt u oedeem vermijden?

Het is vooral belangrijk om in beweging te blijven. Dit is namelijk goed voor de doorbloeding en de interne spierpomp. Vermijd wel overbelasting, te veel bewegen werkt averechts. Drink voldoende water (1,5 liter per dag) en probeer zout eten te vermijden. Te warme temperaturen werken eveneens niet bevorderlijk.

Heeft u last van oedeem en bent u op zoek naar hulp? Fysiogroep Waterland staat voor u klaar!

Lenka Buhlova is gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut en kan u helpen. Neem contact met ons op via: 0299-653499 / info@fysiogroepwaterland.nl of het contactformulier.

Bron: https://www.vanbroekhovenfysiotherapie.nl/oedeem-oedeemtherapie-roosendaal/

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor de brochure
Download brochure

Nieuws

Bekijk ook

Nieuws

Bekijk ook

Categorie 1

11 december '23

Bevallingsvoorbereiding 7 maart 2024

Zwangeren Opgelet! De 2e FLOOR Bevallingsvoorbereiding staat gepland op: Maandag 7 maart 19:00 – 21:30 in Monnickendam Een eenmalige workshop samen met je beval partner.

Lees meer

Categorie 1

07 december '23

SKI POWER – Goed voorbereid op wintersport

Jaarlijks gaan zo’n 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Onder alle wintersporters krijgt 1 op de 17 mensen een blessure tijdens de wintersportvakantie. Een knieblessure is

Lees meer

Categorie 3

06 december '23

Val Analyse 21 & 22 december

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De

Lees meer