Revalidatie na heupoperatie

Revalidatie na heupoperatie is een intensief proces waar inzet voor nodig is. Fysiogroep Waterland weet dat het van belang is om in een fijne en veilige omgeving te revalideren. Om te leren lopen met krukken, het leren van traplopen en de juiste, verantwoordelijke manier van de benen te buigen en te strekken.

Hoe lang revalideren na heupoperatie?

Hoelang duurt revalidatie na een heupoperatie? Na een heupoperatie wordt er 4 tot 6 weken berekend voor het lopen met krukken voor de ondersteuning en om te voorkomen dat u valt. Ten eerste zal het traject bestaan uit het langzaam opbouwen van de mobiliteit en uw behandelplan is uiteraard gebaseerd op uw unieke, persoonlijke situatie. Daarna zal de fysiotherapie gemiddeld 2 keer per week gedurende twee tot drie maanden na de operatie nodig zijn.

Richtlijnen revalidatie na heupoperatie

Ook krijgt u oefeningen mee van ons, die u thuis kunt uitvoeren. Doordat de spieren rondom de heup kracht hebben verloren, is het belangrijk dat u regelmatig oefent. Ter bevordering van het algehele herstel is het belangrijk dat u zich na de fysiosessies, in de eerste 6 weken aan de volgende richtlijnen van het herstel houdt:

  • Niet zwaar tillen
  • Voorkom het over elkaar slaan van de benen
  • Blijf regelmatig in beweging
  • Til de knie niet hoger dan de heup
  • Maak wandelingen en rust goed uit na de wandeling
  • Draai niet met de heup, zowel niet in staande- als in zittende houding
  • Laat anderen u helpen bij het uitvoeren van oefeningen op een veilige manier
  • Gebruik een verhoogd bed en stoel om het opstaan en zitten na de operatie te vergemakkelijken
  • Neem voldoende rust om het herstel te bevorderen

Revalideren na een heupoperatie: welke sporten zijn geschikt?

Na een heupoperatie is het belangrijk om te revalideren voordat u weer aan sporten begint. Een fysiotherapeut zal u adviseren over welke sporten geschikt zijn voor u na het einde van de revalidatie. Over het algemeen kan de nieuwe heupprothese tussen de 15 en 20 jaar meegaan, maar sommige sporten zoals voetbal en hardlopen kunnen de levensduur verkorten door extra belasting. De meeste andere sporten, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en golfen, zijn vaak goede opties omdat ze minder belastend zijn voor de heup.

Fit blijven na een heupoperatie:

Een gezonde leefstijl is belangrijk om de belasting op uw nieuwe heupprothese te verminderen. Beweging is een belangrijk onderdeel hiervan, maar het is ook belangrijk om op uw voeding te letten. Probeer overgewicht te vermijden, en overweeg om voedingssupplementen te gebruiken die de aanmaak van calcium bevorderen. Dit kan helpen om de gezondheid van uw gewrichten te behouden.

Revalidatie na een heupoperatie?

Revalidatie na een heupoperatie is een traject waar wij u bij kunnen ondersteunen. Ons team bestaat uit specialisten voor de juiste zorg en begeleiding die u nodig heeft. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, zodat geen vraag onbeantwoord blijft. Wij zetten ons in voor uw gewenste herstel en staan u bij gedurende het gehele revalidatieproces.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Contact

Heeft u vragen of wilt u informatie?
Neem contact op

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Brochure download

Specialiteiten

Bekijk ook

Onze specialiteiten

Bekijk ook
Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures. Als sporter is het belangrijk om in topconditie te blijven en optimaal

Lees meer
Revalidatie na nekoperatie

Revalidatie na een nekoperatie is van zeer groot zeer belang voor het algehele herstel. Daarom begint dit proces van revalideren al snel na de operatie door middel van fysiotherapie. De dag

Lees meer
Revalidatie na enkeloperatie

Revalidatie na een enkeloperatie is een zeer belangrijk onderdeel van het algehele herstel. De enkel, waarmee het onderste en het bovenste spronggewricht mee aangeduid wordt, is

Lees meer
Revalidatie na rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie start al in het ziekenhuis. Er zal een fysiotherapeut bij u langs komen om advies te geven over houding en bewegingen. Ook zal er

Lees meer