Neem contact op

Achillespeesklachten

Heeft u achillespeesklachten? Dit is natuurlijk zeer vervelend. Veel mensen in Nederland ervaren deze klachten. Een ontsteking aan de achillespees begint meestal sluipend. Dit start met klachten tijdens activiteiten, maar later ook na inspanningen. Meestal heeft u deze pijn in de voet, kuit en onderbeen. Lees hier alles over de symptomen en behandeling.

Wat zijn achillespeesklachten?

De achillespees brengt de kracht van de kuitspieren over op de hielbeen. Dit zorgt ervoor dat u kunt lopen. Deze loopt van de knieholte tot het hielbeen. Bovendien kunt u hierdoor ook uw voet strekken en de knie buigen. Bij een achillespeesblessure of ontsteking is deze achillespees overbelast geraakt. Dit komt veel voor bij hardlopers en sporters die veel bewegen. Deze zetten zich namelijk vaak met een grote kracht af.  Achillespeesklachten starten meestal tijdens activiteiten, maar later ook na inspanningen.

Wat zijn de oorzaken van achillespeesklachten?

Achillespeesklachten ontstaan vrijwel altijd door overbelasting. Dit kan komen door een te snelle opbouw in training. Daarom komt deze klacht veel voor mij sporters. Daarnaast is de oorzaak ook vaak door slechte schoenen, een platvoet of instabiele enkels. Tijdens het sporten komt er veel kracht op de achillespees te staan en hierdoor kan deze gaan ontsteken.

Wat zijn de symptomen?

Bij een achillespeesblessure, achillespeesontsteking of achillespeesruptuur kunt u verschillende klachten ervaren. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Startende pijn direct na het belasten
  • Zeurende pijn in het midden van de achillespees
  • Pijn tijdens het belasten
  • Stekende en continue pijn
  • Pijn na een tijd rust (bijvoorbeeld bij opstaan uit bed)
  • Zwelling, roodheid en warmte
  • Achillespeesruptuur: plotselinge pijnscheut

Hoe kunnen achillespeesklachten behandeld worden?

Bij achillespeesklachten is het belangrijk om veel rust te houden. Hierdoor kunnen de klachten vanzelf verdwijnen. Dit is echter niet altijd het geval. Een andere manier om achillespeesklachten te verhelpen, is met shockwave therapie. Deze behandeling levert meestal goede resultaten. Shockwave therapie kan dus goed helpen bij uw herstel.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer
reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.
Lees meer