COPD

COPD is een ziekte van de longen die niet geneesbaar is. Deze ziekte komt bijna altijd door roken. Bij deze ziekte heb je minder zuurstof en wordt ademen moeilijker.

Wat is COPD?

COPD is een longziekte. Deze longziekte kun je niet genezen. Het wordt bijna altijd veroorzaakt door roken. COPD staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. Bij COPD worden uw luchtwegen vernauwd door een ontsteking en kunnen uw longen beschadigd raken. Hierdoor zul je het benauwd krijgen. COPD is een verzamelnaam voor twee longziekten: chronische bronchitis en longemfyseem. Chronische bronchitis is een verandering in de wanden van de luchtwegen. Ontstekingscellen en slijmproducerende cellen (slijmbekercellen) nemen toe. Slijmbekercellen vervangen de trilhaarcellen in de longen en zorgen voor de verwijdering van slijm. Dit maakt het moeilijker voor u om slijm uit uw longen te verdrijven. Omdat er uiteindelijk misschien niet genoeg trilhaarcellen zijn, werkt de ’trilhaarroltrap’ niet goed en kan het slijm niet meer afvoeren. In het achtergebleven slijm kunnen bacteriën een goede voedingsbodem vinden.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen waar je last van kunt hebben. De volgende klachten komen vaak voor:

  • Vaak hoesten en slijm ophoesten
  • Een piepend of brommend geluid tijdens het ademen. Vooral tijdens het uitademen.
  • Bij beweging wordt u benauwd. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen of traplopen.
  • Weinig spierkracht
  • Gewichtsverandering

Wat zijn de oorzaken?

Het grootste deel van de COPD-patiënten zijn ouder dan 40 jaar. Roken is de grootste oorzaak van deze ziekte. In meer dan 85% van de patiënten is dit dan ook de oorzaak. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit proces werkt. Uiteindelijk zal 10 – 20% van de rokers COPD ontwikkelen. Het is onmogelijk om te voorspellen wie het zal krijgen. Hoe langer u rookt, hoe groter uw kans is op het ontwikkelen van COPD. Het heeft naast roken ook nog andere oorzaken. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD wordt de ziekte veroorzaakt door langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes op het werk. Bovendien kunnen aangeboren enzymtekorten de oorzaak zijn.

COPD behandeling

Omdat COPD niet te genezen is, blijven veel mensen last houden van de klachten van deze ziekte. Doordat mensen weinig lucht binnen krijgen, kunnen ze vaak heel benauwd zijn. Een fysiotherapeut kan hier goed bij helpen. Mensen die last hebben van deze klachten kunnen vaak angstig zijn en hierdoor het nog benauwder krijgen. Op deze manier komen mensen in een negatieve spiraal. Fysiotherapie kan helpen om die negatieve spiraal te doorbreken. Door de spieren goed te trainen, hebben ze vervolgens ook minder zuurstof nodig. Op deze manier worden de klachten een stuk minder. Heeft u nog vragen over de behandeling van COPD? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, onze medewerkers helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

zweepslag

Zweepslag

Bij een zweepslag zit er een scheur in je spier, dit bevindt zich meestal in de kuit. Dit gebeurt vaak wanneer je teveel kracht op de spier uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebeuren.
Lees meer
peesontsteking_pols

Peesontsteking pols

Een peesontsteking aan de pols is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen die repetitieve activiteiten met hun handen en armen uitvoeren.
Lees meer